O echipă de cercetători explică de ce Spiderman nu ar putea exista

Câțiva oameni de știință au arătat de ce geko, mici șopârle, sunt cele mai grele animale care pot merge pe verticală sau pe tavan; în afară de greutate, este nevoie de suprafețe adezive extrem de extinse. Ei au apreciat că un om ar avea nevoie de „fixări” adezive care să acopere 40% din corp pentru a merge pe verticală ca Spiderman, relatează AFP.

 „Dacă un om ar vrea să se deplaseze pe un perete, ca geko, i-ar trebui încălțăminte adezivă de mărimea 145”, lucru imposibil, afirmă Walter Federle de la Departamentul de zoologie al Universității din Cambridge (Marea Britanie), coautor al studiului apărut luni în Lucrări ale Academiei Americane de Științe (PNAS).

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un animal mai mare decât geko ar avea nevoie, pentru a înainta pe suprafețe verticale ca mica șopârlă, ca o porțiune mult mai mare a corpului să îi fie formată din materiale adezive. Acest lucru ar presupune însă modificări morfologice rezultate din evoluție care sunt imposibile.

„Când dimensiunea animalelor crește, proporția suprafeței corpului față de volum scade”, explică David Labonte, zoolog la Universitatea din Cambridge, care a condus cercetările.

Cercetătorii au calculat că nișe molii foarte mici utilizează o suprafață a corpului de circa 200 de ori mai mică decât geko — cel mai mare animal care poate merge pe pereți și tavane — pentru aderență. Astfel, cu cât un animal este mai mare și mai greu, cu atât are nevoie de o putere adezivă mai mare pentru a se fixa și avansa pe suprafețe verticale sau răsturnate.

Cercetătorii au constatat că există o limită în mărimea porțiunilor adezive pe care un animal și le poate dezvolta ca soluție ce decurge din evoluție, și că această mărime este cea a șopârlei geko.

Pentru acest studiu, ei au comparat greutatea și mărimea „tălpii” a 225 de specii de animale cățărătoare, printre care insecte, broaște, păianjeni, șopârle și chiar mamifere, ca veverițele, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata