O genă face unii oameni să pară mai în vârstă decât sunt în realitate

Un studiu publicat joi în revista ştiinţifică ”Current Biology” afirmă că a fost descoperită o genă care explică, parţial, de ce unele persoane par mai în vârstă decât sunt în realitate, relatează AFP şi ziarul spaniol ”ABC”.

Numită ”MC1R”, această genă conduce la o culoare roşie a părului şi la un ten deschis, după cum se ştie deja. Dar uneori, din cauza unei variaţii a acesteia, persoana purtătoare a genei poate părea, în medie, cu doi ani mai bătrână decât indivizii care nu au gena respectivă. Acesta este concluzia la care a ajuns o echipă de specialişti de la Facultatea de Medicină a Universităţii Erasmus din Rotterdam care a analizat genomul a 2.700 de olandezi în vârstă. Percepţia asupra vârstei a fost rezultatul examinării feţei subiecţilor şi a ridurilor acestora.

În plus, experţii olandezi au observat că legătura dintre varianta genetică şi vârsta percepută nu este influenţată de sex, ten sau degradarea pielii din cauza expunerii la soare.

Cercetări anterioare au scos la iveală că percepţia asupra vârstei este influenţată de o combinaţie de factori genetici şi de mediu. Totodată, vârsta pe care pare să o aibă o persoană în funcţie de aspectul ei poate să reflecte starea sa de sănătate şi să dea un indiciu asupra speranţei ei de viaţă.

Oamenii de ştiinţă intenţionează să continue cercetările pentru a identifica şi alte gene care ar putea avea un rol în aspectul mai tânăr sau, dimpotrivă, mai bătrân al unei persoane. În acest fel, s-ar putea clarifica şi unele aspecte importante legate de starea de sănătate şi de natura fenomenului de îmbătrânire. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata