O persoană din trei la nivel mondial este ameninţată de poluarea din gospodărie

O treime din populația planetei se află sub riscul unor probleme de sănătate sau chiar de moarte prematură din cauza poluării prezente în aerul din propria gospodărie, potrivit unui studiu recent publicat în revista medicală britanică The Lancet Respiratory Medicine, scrie agenția France Presse.

Realizat de un grup de cercetători americano britanici, studiul analizează acest tip de poluare, care provine esențial din activități precum prepararea mâncării, încălzirea sau iluminatul, măsurată în interiorul casei.

Poluarea casnică este cauza deceselor unui număr de 4,3 milioane de persoane în 2012, față de numai 3,7 milioane de persoane decedate din cauza poluării atmosferice exterioare, potrivit datelor estimative ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Acest tip de poluare amenință starea de sănătate a 2,8 miliarde de persoane la nivel mondial, acest număr a rămas constant în ultimii ani în ciuda creșterii populației planetei, potrivit studiului amintit.

Printre persoanele cele mai expuse acestui pericol se află un număr de 600-800 de milioane de familii din Asia și din Africa care utilizează combustibil solid precum lemn sau cărbune pentru gătit sau pentru a se încălzi. Acești combustibili sunt folosiți frecvent în locuințe slab ventilate și expuse incendiilor, ceea ce explică gravitatea poluării aerului din interior.

‘Femeile și copiii sunt în mod particular sensibili la efectele toxice ale acestei poluări și sunt expuși celor mai ridicate concentrații’, subliniază cercetătorii în studiul respectiv.

Printre maladiile provocate direct de acest tip de poluare se numără infecțiile respiratorii, bronșitele cronice sau bronhopneumopatia cronică obstructivă, astmul, cancerul pulmonar, cancerul de nas sau gât.

Cercetătorii mai precizează că persoanele cele mai vulnerabile trăiesc în regiunile defavorizate unde tratamentele pentru maladiile respiratorii rămân în continuare costisitoare și puțin disponibile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata