O singură ramură de dinozauri a evoluat spre păsările de astăzi

26

O ramură particulară a dinozaurilor din subordinul Theropoda, carnivore bipede de dimensiuni uriașe, a evoluat pe parcursul a 50 de milioane de ani, printr-un proces de miniaturizare, devenind păsările din zilele noastre, potrivit unei cercetări internaționale publicate joi în revista Science, citat de AFP.

„Păsările au evoluat într-o singură și continuă fază de miniaturizare de la dinozauri încoace”, a explicat Michael Lee, profesor de științe ale mediului la Universitatea din Adelaide (Australia), principalul autor al acestui studiu.

„Precursorii păsărilor de astăzi, fiind mai mici și mai ușori în regatul giganților, dar având și o evoluție rapidă a adaptărilor anatomice, au dobândit noi oportunități de mediu, cum ar fi capacitatea de a se refugia în copaci, de a plana și de a zbura. Această capacitate de adaptare i-a ajutat să supraviețuiască impactului cu meteoritul responsabil pentru sfârșitul verilor lor, dinozaurii, acum 65 milioane ani”, a adăuga el.

„Acești strămoșii ai păsărilor au dezvoltat noi adaptări anatomice, cum ar fi penele, aripile și crestele, de patru ori mai repede decât alți dinozauri”, spune Darren Naish, paleontolog la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), co-autor al studiului citat de AFP.

Acest studiu a analizat mai mult de 1.500 de caracteristici anatomice ale dinozaurilor pentru a reconstrui arborele lor genealogic. Cercetatorii au folosit modele matematice sofisticate pentru a urmări evoluția adaptărilor și a schimbării dimensiunilor acestor animale de-a lungul timpului, studiind toate ramurile de dinozauri.

Astfel, studiul arată că ramura dinozaurilor teropozi, care a evoluat în timp spre păsări, a fost singura care a continuat în mod inexorabil să-și reducă mărimea și să se adapteze, ceea ce le-a permis să supraviețuiască, conchide AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News