O soluţie IT dezvoltată la Cluj, desemnată cea mai bună aplicaţie IoT din România

O soluție IT dezvoltată la Cluj în cadrul Clusterului Cluj IT a fost desemnată de către Telekom drept cea mai bună aplicație IoT din România.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri , sistemul PARKING+PLUS, dezvoltat de către echipa firmei PITECH APPS în cadrul Proiectului POSCCE al Clusterului Cluj IT ‘Brained City — Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca’, a fost desemnat recent de către Telekom România câștigătorul la nivel național a celei de-a doua ediții a competiției ‘Business Wall of Fame’ inițiat de Deutsche Telecom în 8 țări europene.

Încă de la înființare, în 2012, Clusterul Cluj IT și-a propus ca obiectiv să promoveze firmele de IT în direcția dezvoltării de produse software inovative, cu valoare adăugată, în contextul în care piața de IT autohtonă este în mare parte focalizată pe outsourcing.

‘Misiunea asumată a Clusterului Cluj IT este de a genera și susține o interacțiune relevantă între industria software, mediul academic și instituțiile publice, pentru a dezvolta în continuare Clujul ca lider în domeniul IT. Această poziție a fost până acum câștigată și susținută în primul rând datorită serviciilor de outsourcing, însă pentru a asigura creșterea sustenabilă în continuare a industriei IT, este necesară diversificarea activităților, prin realizarea de produse IT proprietare, generate inclusiv în cadrul start-up-urilor inovative’, se arată în comunicat.

Astfel, unul dintre obiectivele cele mai importante este oferirea de soluții IT inovative pentru comunitate. Un prim pas substanțial în acest sens a fost inițiat cu sprijinul fondurilor structurale, prin Proiectul POSCCE ‘Brained City — Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecostistemului Urban Cluj-Napoca’. Prin componentele software inovative dezvoltate în cadrul acestui proiect al Clusterului Cluj IT se pun astfel bazele dezvoltării integrate a Orașului Inteligent (Smart City).

PARKING+PLUS este o soluție smart parking care propune gestiunea inteligentă a locurilor de parcare folosind un ecosistem de aplicații web, mobile și hardware inovativ.

Conceptul, care adresează nevoile reale exprimate prin consultarea actorilor implicați, propune un nou model de furnizare și utilizare a serviciilor de parcare, cu accent pe oferirea informațiilor referitoare la disponibilitatea locurilor de parcare, metode alternative de plată de pe telefon, dar mai ales gestiunea flexibilă de lungă și scurtă durată a accesului în parcările securizate, atât pe segmentul corporate (gestiune acces angajați, colaboratori, vizitatori, participanți evenimente), cât și pe segmentul rezidențial.

Cluj IT este o asociație de tip cluster inovativ, înființata în octombrie 2012, având ca membri 31 de companii de IT, 5 instituții de învățământ superior și de cercetare — Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca, precum și 9 instituții publice și organizații catalizator.

Cluj IT Cluster este o inițiativă de business cu scopul de a crește competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă și mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziționa Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are susținerea guvernului și a autorităților locale, care consideră Cluj IT o inițiativă de importanță națională. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata