O treime dintre români au încredere în bănci şi mai puţin de jumătate se declară bine informaţi în domeniu

Doar o treime dintre români au încredere în bănci, mai mult de jumătate se declară puțin și foarte puțin informați cu privire la sistemul financiar, iar cei care vor să economisească susțin că dobânzile oferite sunt prea mici și trebuie să ai sume mari ca să merite să le depui la bancă, reiese dintr-un studiu realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare pe baza unui sondaj de opinie.

‘O treime dintre români declară că au încredere în bănci, cei mai mulți dintre aceștia fiind persoanele cu economii la bănci (51%), cele care se declară informate cu privire la sistemul bancar (43%), precum și cei care știu că depozitele sunt garantate, iar FGDB plătește compensații în cazul unui faliment bancar (46%)’, reiese din sondajul Fondului.

Cel mai scăzut nivel de încredere în bănci îl au persoanele care se consideră puțin și foarte puțin informate despre sistemul bancar. ‘40% dintre respondenți sunt de părere că sistemul bancar din România este unul stabil. Pentru cei mai mulți dintre subiecții investigați, percepția asupra sistemului bancar a rămas neschimbată, iar pentru aproximativ 20% s-a înrăutățit comparativ cu 2012’, potrivit analizei citate. În schimb, persoanele informate și-au schimbat în bine părerea despre bănci în ultimul an (9% comparativ cu 5% per total eșantion).

Pe de altă parte, aproximativ 40% din respondenți declară că au auzit mai multe lucruri negative despre bănci în 2013, problemele din sistemul bancar din Grecia fiind cel mai cunoscut eveniment legat de criza financiară din ultimii ani.

În același timp, potrivit sondajului, aproximativ 14% dintre persoanele intervievate declară că le-a crescut încrederea în siguranța depozitelor la bănci după ce au aflat de posibilitatea implicării FGDB în soluționarea situațiilor eventualelor bănci cu probleme.

‘În cazul persoanelor care au economii la bănci, procentul celor a căror încredere în siguranța depozitelor a crescut este dublu (28%). 53% dintre respondenți știu că banii de la bancă ar putea fi recuperați (integral sau parțial) în cazul falimentului acesteia’, se mai arată în analiza Fondului.

Însă, dintre respondenții care știu că depozitele pot fi recuperate, doar 8% știu în mod spontan că FGDB este instituția care rambursează depozitele, în cele mai multe cazuri percepția fiind că banca la care aveau depozitul sau Banca Națională a României sunt instituțiile care le-ar returna banii. Mai mult, 31% din respondenți cred că, din anumite considerente, depozitele sunt garantate doar la anumite bănci.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata