O treime dintre români au încredere în bănci şi mai puţin de jumătate se declară bine informaţi în domeniu

Procedura pentru recuperarea banilor este cunoscută de 10% dintre subiecții intervievați, dublu față de rezultatul din 2010. ‘Respondenții se așteaptă la o perioadă medie de 1 an pentru încasarea compensațiilor, doar 4% indicând termenul real de 20 de zile lucrătoare’, mai reiese din sondaj.

Deși 46% din respondenți știu că există o sumă maximă pe care o pot primi înapoi, doar 7% știu care este valoarea plafonului de garantare, respectiv 100.000 de euro/deponent/bancă.

‘Presa reprezintă principala sursă de informare cu privire la restituirea depozitelor în cazul falimentului bancar, pe locul doi fiind angajații băncilor și informațiile din contractele încheiate cu banca’, se arată în analiza citată. În același timp, cele mai multe persoane ar prefera să fie despăgubite în numerar, la ghișeul băncii (66% dintre respondenți), doar 14% optând pentru transfer bancar în astfel de cazuri.

În ceea ce privește gradul de informare, doar 7% din populația bancarizată declară că este foarte bine informată cu privire la situația financiară a băncilor, în timp ce 6% consideră că sunt foarte bine informați în ceea ce privește produsele de economisire. ‘Mai puțin de jumătate din respondenți au căutat informații despre bănci și oferte de produse bancare de economisire în ultimele 12 luni. Sub 5% din populație se informează cel puțin o dată pe săptămână despre bănci și oferte de produse bancare de economisire’, se precizează în analiza citată.

Sucursalele băncilor constituie principala sursă de informare despre bănci și produse bancare de economisire pentru majoritatea populației analizate (70%). Pe de altă parte, aproape jumătate din totalul respondenților (45%) consideră că există suficiente informații despre condițiile oferite de bănci la produsele de economisire.

Cât despre rentabilitatea depozitelor, jumătate din populația analizată consideră că economiile depuse la bancă trebuie lăsate în cont prea mult timp, 69% — că trebuie să ai sume mari de economisit ca să merite să le depui la bancă, iar 78% dintre respondenți susțin că băncile oferă dobânzi prea mici.

Pe de altă parte, 84% din respondenți sunt de părere că băncile au comisioane prea mari. Această opinie este împărtășită mai ales de cei care au credite (78% acord total), mai reiese din studiul FGDB.

Sondajul Fondului s-a desfășurat în prima parte a anului 2014, pe un eșantionul de 1.242 de subiecți, care dețin cel puțin unui instrument financiar-bancar, de peste 18 ani din mediul urban (839 de persoane) și rural (403 persoane). Marja de eroare este de ą2,8%, la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata