Oamenii consumau cafeină încă de acum 1200 de ani

Relația de dragoste dintre oameni și cafeină durează de foarte mult timp, mai mult decât se credea înainte, conform unui studiu desfășurat la Universitatea din New Mexico care indică faptul că în regiunea de sud-vest a Americii de Nord se consuma așa-numita „băutură neagră” încă de acum 1.200 de ani, informează cnet.com.

În general se credea că povestea consumului de cafeină a început în Etiopia, locul de origine al plantei de cafea arabică. De acolo, această plantă și consumul de cafea s-a răspândit în Peninsula Arabia prin Yemen în secolul XV. Conform noului studiu însă, vechii locuitori ai zonei de sud-vest a Statelor Unite și respectiv din nord-vestul Mexicului ar fi consumat cafeină încă din jurul anului 750 d.Hr.

„Acest studiu este important pentru că demonstrează călătoria nord-americană a două plante care conțineau cafeină — acestea erau folosite în schimburi și consumate pe scară largă în (zona) de sud-vest”, conform coordonatorului acestui studiu, Patricia Crown, profesor de antropologie la Universitatea din New Mexico.

Cercetătorii au studiat reziduurile organice rămase pe fragmente foarte vechi de ceramică. Ei au analizat 177 astfel de fragmente descoperite în situri arheologice din zona de sud-vest a Americii de Nord, din diferite perioade istorice, pentru a descoperi dacă se consumau băuturi cu cafeină și cât de răspândit era acest consum. Pe 40 dintre cele 177 de fragmente ceramice au fost identificate urme de cafeină.

Analiza acestora a dus la concluzia că vechii locuitori ai continentului nord-american consumau două tipuri diferite de băuturi din plante ce conțin cafeină, fără însă a fi vorba de planta de cafea propriu-zisă. Una dintre băuturi era obținută din cacao, iar cealaltă din frunzele și rămurelele unei specii de laur denumită Ilex vomitoria sau „yaupon” în limba amerindienilor.

Niciuna dintre aceste două plante nu creștea în sud-vestul nord-american, dar existau schimburi comerciale cu regiunile în care creșteau aceste plante.

Consumul băuturilor ce conțineau cafeină nu era însă un lucru banal, așa cum este în prezent consumul de cafea. Astfel de băuturi era consumate doar la ocazii speciale, în diferite ritualuri, la întâlniri importante sau în scopuri medicinale.

Mai multe detalii despre acest studiu au fost publicate online de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata