Oamenii de Neanderthal construiau structuri din stalagmite, în peşteri, în urmă cu peste 176.000 de ani

Oamenii de Neanderthal au construit una dintre cele mai vechi structuri artificiale din lume – nişte pereţi semicirculari din stalagmite vechi de peste 176.000 de ani, descoperiţi în străfundul unei peşteri din sud-vestul Franţei, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Aceşti pereţi reprezintă cea mai bună dovadă că oamenii de Neanderthal au construit structuri impunătoare şi s-au aventurat adânc în interiorul peşterilor.

„Principala întrebare este de ce au construit aceste structuri”, a declarat Jean-Jacques Hublin, paleoantropolog la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, care nu a fost însă implicat în realizarea acestui studiu. „Unii ar putea veni cu interpretări legate de practici rituale sau religioase. Și de ce nu? Dar cum putem demonstra?”, a adăugat el.

Speologii au descoperit aceste structuri în peştera Bruniquel la începutul anilor ’90, localizate la aproximativ 330 de metri distanţă faţă de intrarea în peşteră, printr-un pasaj foarte îngust. Arheologii au identificat oase arse de animale care nu mai prezentau urme de carbon radioactiv, ceea ce înseamnă că erau mai vechi de 50.000 de ani — limita pentru sistemul de datare cu carbon. Explorarea acestui sit a încetat în 1999, după moartea arheologului care conducea lucrările.

Apoi, cu câţiva ani în urmă, Sophie Verheyden, paleoclimatolog şi speolog la Institutul Regal de Știinţe ale Naturii de la Bruxelles, a aflat despre această peşteră după ce şi-a cumpărat o casă de vacanţă în apropiere. Ea a reuşit să adune o echipă de arheologi şi paleoantropologi pentru a continua cercetările.

Cele şase structuri din interiorul peşterii sunt realizate din aproximativ 400 de stalagmite de dimensiuni mari, dispuse în semicercuri de până la 6,7 metri lăţime.

Stalagmitele prezintă urme de foc. Prin analiza depunerilor de calcit de pe cioturile de stalagmite, echipa a ajuns la concluzia că aceste structuri au fost create în urmă cu 174.400 până la 178.600 de ani.

„Atunci când te uiţi la aceste structuri devine evident că nu sunt naturale”, a susţinut şi Dominique Genty, geolog la Institutul Pierre-Simon Laplace din Gif-sur-Yvette, care a coordonat acest studiu alături de Sophie Verheyden şi de arheologul Jacques Jaubert, de la Universitatea din Bordeaux. Cercetătorii nu au găsit urme care să indice că urşii cavernelor ar fi hibernat lângă aceste structuri şi că stalagmitele ar fi fost rupte de animale.

Deocamdată în sit nu au fost descoperite rămăşiţe omeneşti, unelte din piatră sau alte semne ale unei aşezări, însă experţii sunt de părere că structurile au fost construite de oamenii de Neanderthal pentru că în acea perioadă de timp nu existau alţi hominizi în vestul Europei.

Marie Soressi, un arheolog de la Universitatea din Leiden, Olanda, a susţinut că nu este surprinsă de faptul că neanderthalieni care au trăit în urmă cu peste 170.000 de ani erau suficient de inteligenţi pentru a realiza structuri din stalagmite din moment ce realizau unelte relativ complexe şi cunoşteau să folosească focul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata