Oamenii de Neanderthal se bucurau de băi calde în peşterile în care trăiau

Cu toate că imaginea generală formată despre oamenii de Neanderthal este că erau niște brute primitive care au dispărut după ce au pierdut cursa pentru resurse la puțin timp de la apariția oamenilor moderni, o serie de noi descoperiri din situri în care au trăit oameni de Neanderthal descriu o situație diferită.

Acești hominizi s-au bucurat de confortul unor băi calde în peșterile în care trăiau, conform unui material publicat de CNet.com.

După o serie de săpături arheologice desfășurate în cursul lunii august în Spania oamenii de știință au descoperit mii de artefacte, părți ale unui puzzle care reprezenta viața de zi cu zi a oamenilor de Neanderthal de acum 60.000 de ani.

Printre descoperiri se numără și o groapă în solul unei peșteri, alături de rămășițele unei vetre pentru foc și fragmente de pietre calcaroase care prezintă urme de fracturi termice, ceea ce sugerează faptul că au fost încălzite în repetate rânduri pe vatră, iar apoi erau aruncate în groapa umplută cu apă pentru a face băi calde, conform concluziilor oamenilor de știință de la Institutul catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială (IPHES), institut care a coordonat săpăturile.

Locul de îmbăiere este aflat într-o peșteră din situl arheologic Abric Romani, din regiunea Catalonia, și măsoară 40 cm x 30 cm x 10 cm, nefiind suficient de mare pentru a intra cu totul în apă dar suficient pentru ca neanderthalienii să se spele parte cu parte.

La săpăturile arheologice de pe acest sit au participat 50 de oameni de știință și studenți înscriși în programe doctorale sau de masterat din Spania, Franța, Italia, Republica Cehă, Venezuela și Chile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: neancapellades.cat

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata