Obama este considerat cel mai slab preşedinte american şi Reagan cel mai bun

Barack Obama apare în fruntea unei liste cu cei mai slabi președinți americani din perioada postbelică, potrivit unui sondaj realizat în rândul cetățenilor americani, la cealaltă extremă situându-se Ronald Reagan, apreciat de participanții la sondaj drept cel mai bun președinte american de după cel de-al doilea război mondial, relatează miercuri AFP.

Conform sondajului realizat de Universitatea Quinnipiac, 33% dintre persoanele chestionate l-au desemnat pe actualul lider democrat de la Casa Albă drept cel mai slab președinte american dintre cei 12 care s-au succedat în ultimii 70 de ani, în timp ce 28% au aceeași părere despre predecesorul său, democratul George W. Bush.

În schimb, 35% dintre persoanele intervievate cred că republicanul Ronald Reagan (președinte în perioada 1981-1989) a fost cel mai bun lider dintre toți cei pe care i-au avut Statele Unite după anul 1945. El este urmat la mare distanță de Bill Clinton, preferat de 18% dintre participanții la sondaj, și de președintele asasinat în anul 1963, John F.Kennedy, cotat cu 15%.

Sondajul mai relevă că numai 13% dintre americani îl consideră pe Richard Nixon cel mai slab președinte, deși acesta a fost nevoit să demisioneze în anul 1974 în urma scandalului Watergate, și doar 8% îl plasează în acest top al opiniilor negative pe Jimmy Carter, al cărui unic mandat dintre anii 1981 și 1985 este adesea criticat.

În mod tradițional, președinții americani sunt ținta a numeroase critici atunci când sunt încă în funcție, dar ei sunt reevaluați de electorat după plecarea de la Casa Albă. Este cazul lui George W. Bush, devenit foarte nepopular la sfârșitul celui de-al doilea mandat, dar care și-a mai îmbunătățit această cotă ulterior. Alții, precum Bill Clinton, și-au păstrat popularitatea până în ultimele zile petrecute în Biroul Oval și au continuat să fie apreciați în perioada următoare.

Pe de altă parte, același sondaj mai arată că 54% dintre cei chestionați acuză Administrația Obama de incompetență, o părere opusă fiind emisă de 44%. În plus, numai 40% aprobă modul în care această administrație gestionează economia și doar 37% au o părere bună despre gestiunea politicii externe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata