Păsările au un al şaselea simţ care le permite să fugă din calea furtunilor

Păsările, spre deosebire de oameni, pot percepe infrasunetele generate de perturbări meteorologice severe și se pot feri astfel din calea unor furtuni, susține un studiu apărut joi în revista americană Current Biology, relatează AFP.

Oamenii de știință au făcut această constatare în timpul unui proiect de observare a mișcărilor parulinelor cu aripi aurii, păsări mici din specia parulide. În aprilie 2014, păsările au plecat dintr-o zonă de reproducere, situată în statul american Tennessee, deși abia sosiseră acolo. Două zile mai târziu, în regiune s-au produs peste 84 de tornade devastatoare, care au ucis 35 de persoane. Păsările au parcurs 1.500 de kilometri în cinci zile pentru a scăpa de furtună.

‘Lucrul cel mai curios este că păsările au plecat din acele locuri cu mult timp înainte de furtună’, arată Henry Streby, ecologist la Universitatea California din Berkeley. ‘În momentul în care specialiștii de la canalul meteo anunțau că furtuna se îndreaptă spre noi, păsările se pregăteau să plece’, adaugă el. ‘Meteorologii și fizicienii știu de multă vreme că furtunile care duc la tornade produc emisii puternice de infrasunete, care se propagă pe mii de kilometri, cu frecvențe la care aceste păsări sunt foarte sensibile’, spune ecologistul.

Păsările au, așadar, un al șaselea simț, care le va ajuta să supraviețuiască în condițiile încălzirii climatice ce ar urma să ducă la creșterea intensității și frecvenței furtunilor puternice și tornadelor, susțin cercetătorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata