Persoanele de vârstă mijlocie, predispuse la demenţă dacă obişnuiau să consume alcool în exces

Bărbații și femeile cu vârste între 50 și 60 de ani, care până la această vârstă au consumat alcool în exces, sunt predispuse la demență, putând manifesta probleme grave de memorie în următorii 20 de ani din viață, potrivit unui studiu publicat într-o revistă americană de specialitate, scrie miercuri BBC, în ediția online.

Studiul, publicat în ‘The American Journal of Geriatric Psychiatry’, întărește teza deja demonstrată că excesul privind consumul de alcool afectează în timp creierul.

Cercetătorii au declarat că aceasta este o problemă de sănătate publică care trebuie rezolvată. În cadrul acestui studiu au fost chestionați peste 6.500 de americani adulți de vârstă mijlocie asupra consumului de alcool. Ei au trebuit să răspundă la un set de trei întrebări: dacă s-au enervat vreodată când cineva îi critica pentru consumul de alcool, dacă s-au simțit vreodată vinovați pentru că beau prea mult și respectiv dacă au băut vreodată alcool dimineața, cum s-au dat jos din pat, pentru a scăpa de mahmureală sau pentru a-și calma nervii. Răspunsul afirmativ la oricare dintre aceste întrebări îl plasa pe respondent în categoria celor care consumă alcool în exces.

‘Știm că alcoolul este nociv pentru creier în general, însă nu este vorba doar despre cât de mult se bea, ci și despre modul în care consumul de alcool îl afectează pe cel care bea’, a declarat pentru BBC, coordonatorul studiului, dr. Iain Lang, profesor la Școala de Medicină din cadrul Universității Exeter. ‘Cantitatea de alcool consumată este importantă — însă la fel de important este și dacă întâmpini probleme atunci când consumi alcool sau dacă alți oameni îți spun că ai probleme’, a mai declarat dr. Iain Lang.

Dr. Doug Brown, director de cercetare și dezvoltare în cadrul organizației caritabile Alzheimer’s Society, a declarat că există un cost ascuns al abuzului de alcool, luând în considerare numeroasele dovezi că un consum exagerat poate afecta cogniția.

‘Acest studiu arată că persoanele care au recunoscut că până la un punct în viața lor au consumat alcool în exces întâmpină un risc de două ori mai mare de a suferi de probleme severe de memorie”, a adăugat dr. Doug Brown.

‘Deși studiile precum acesta pot fi foarte utile pentru a observa tendințele în sănătate, este important de subliniat că nu sunt în măsură să determine o relație de cauzalitate, și nu este clar dacă nu cumva există și alți factori care ar fi putut influența aceste rezultate’, a declarat dr. Eric Karran, director în cadrul Alzheimer’s Research UK. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata