Persoanele supraponderale inhalează cantităţi mai mari de substanţe poluante

Persoanele supraponderale inhalează un volum mai mare de aer şi, prin urmare, de substanţe atmosferice poluante. Cantitatea de aer suplimentar variază între 7% şi 50% faţă de un indice de masă corporală (IMC) normală, arată un studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Montreal (Canada) pe circa 2.000 de participanţi cu vârste între cinci şi 96 de ani.

Acest lucru se explică prin faptul că persoanele cu exces de greutate au nevoi mai mari ca să asigure funcţiile metabolice de bază şi cele solicitate în caz de efort. Mai mult oxigen înseamnă şi mai multe particule toxice inhalate, precizează passionsante.be.

Cel mai expus grup, potrivit cercetătorilor, este cel cu IMC cuprins între 35 şi 40. Persoanele din această categorie pot inhala tot atâta aer ca un schior de fond la o competiţie sau un ciclist la Turul Franţei. La sportivi însă este vorba de momente de vârf, în timp ce la obezi acest lucru se întâmplă zilnic, lună de lună.

Problema care se pune este dacă surplusul de substanţe poluante face să crească riscul de boli respiratorii. Autorii studiului studiază în prezent acest aspect, dar au deja o idee în privinţa răspunsului, încheie passionsante.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata