Peste 80% dintre români cred că Iohannis va pune în practică promisiunile electorale

Peste 80% dintre români cred că președintele ales al României, Klaus Iohannis, va reuși să își pună în practică promisiunile electorale; însă 50% consideră că proiectele lui Traian Băsescu nu ar trebui continuate de noul președinte, potrivit unui sondaj de opinie realizat după alegerile prezidențiale de IRES și transmis duminică.

Cei mai mulți dintre respondenți sunt optimiști atunci când sunt întrebați dacă sunt de părere că Iohannis va reuși să își pună în practică promisiunile electorale, majoritatea tinzând să creadă că da.

Astfel, 29% dintre participanții la sondaj spun că acest lucru se va întâmpla cu siguranță, în timp ce 53% consideră că este mai degrabă probabil ca acest lucru să se întâmple. Doar 14% dintre respondenți înclină să fie de părere că acest lucru nu se va întâmpla.

O proporție similară a optimiștilor privind respectarea promisiunilor de către Klaus Iohannis sunt de părere că România va beneficia de sprijinul Germaniei datorită faptului că are un președinte de etnie germană; 37% dintre respondenți declară că sunt siguri că acest lucru se va întâmpla, în timp ce 43% consideră că acest lucru este probabil. Doar 16% dintre intervievați sunt mai sceptici din acest punct de vedere.

Prima măsură pe care ar trebui să o ia Iohannis în calitate de președinte al României, în opinia celor mai multe dintre persoanele intervievate, face referire la crearea locurilor de muncă — 15,2%.

Următoarea măsură considerată prioritară de o proporție semnificativă a intervievaților este combaterea corupției — 13,9%.

Prima țară pe care ar trebui să o viziteze noul președinte după învestire este Germania, în opinia a aproximativ 40% dintre persoanele intervievate. Alți 10% consideră că prima țară vizitată ar trebui să fie Statele Unite ale Americii, iar 7% menționează Republica Moldova.

Pe de altă parte, unul din doi români este de părere că proiectele lui Traian Băsescu nu ar trebui continuate de Klaus Iohannis; în același timp, 40% dintre participanții la studiu sunt de părere că noul președinte al României ar trebui să continue aceste proiecte, iar 12% nu pot da un răspuns.

Continuarea proiectelor lui Traian Băsescu este susținută în proporție mai ridicată de către bărbați, tineri, persoane cu studii superioare, din mediul urban și de către votanții lui Klaus Iohannis. Dintre cei care sunt de părere că proiectele lui Băsescu ar trebui duse mai departe de către Iohannis, cei mai mulți amintesc reforma justiției și combaterea corupției. Aceste două aspecte sunt urmate de proiectele legate de îmbunătățirea sau menținerea relațiilor externe, precum și de reducerea numărului de parlamentari și de îmbunătățirea infrastructurii.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor intervievate nu știu ce proiecte ale președintelui Traian Băsescu ar trebui continuate de Klaus Iohannis, adaugă IRES.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 noiembrie 2014. Volumul eșantionului: 1.338 subiecți cu vârsta de peste 18 ani; tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populația cu drept de vot rezidentă în România; reprezentativitate: eroare maximă tolerată ą2,7%; metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata