Planctonul oceanic produce jumătate din cantitatea de oxigen a Terrei

Cel mai complet studiu realizat vreodată cu privire la plancton a fost lansat recent de oameni de știință din mai multe țări care au constatat că microorganismele sunt nu numai hrană pentru balene, ci dau și jumătate din producția de oxigen a planetei, informează yibada.com, citând studiul publicat în revista ‘Science’.

În cadrul proiectului ‘Tara Ocean Project’, care a implicat 18 institute științifice din întreaga lume, cercetătorii au rămas la bordul goeletei ‘Tara’ pentru trei ani și jumătate, parcurgând 140.000 de kilometri. Ei au colectat probe de plancton din 210 locuri de pe planetă și au determinat distribuția microbilor, au urmărit interacțiunea planctonului și au efectuat analize genetice.

Planctonul se află la baza lanțului trofic marin, servind ca hrană pentru multe animale marine, între care și balenele albastre. Totodată, planctonul produce tone de oxigen prin fotosinteză, amintește sursa citată.

„Temperatura este cel mai important factor de mediu determinant pentru compoziția acestor comunități”, a declarat Chris Bowler, expert în genomică la Departamentul de Biologie al École Normale Supérieure și la National Center for Scientific Research din Franța, citat de New York Times care prezintă această cercetare.

Planctonul conține variate tipuri de organisme marine, cum sunt bacterii, virusuri, plante, larve de pește și animale. Chris Bowler a declarat că planctonul are multe funcții pe lângă a constitui hrana pentru balene. El a explicat că minusculul plancton reprezintă elementul esențial al „sistemului de susținere a vieții” pe Pământ. Prin intermediul procesului de fotosinteză planctonul oferă anual o mare parte din oxigenul de pe planetă.

Cu acest prilej, oamenii de știință au finalizat cel mai mare proiect de secvențiere a ADN realizat vreodată în domeniul științei oceanului și au identificat aproximativ 40 de milioane de gene de plancton, cele mai multe nedescoperite anterior.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 40 de milioane de gene în straturile superioare ale oceanelor lumii. Pentru comparație, microbiomul uman din intestine conține aproximativ 10 milioane de gene, a precizat Shinichi Sunagawa de la European Molecular Biology Lab din Heidelberg, Germania, care a participat la redactarea studiului, scrie nytimes.com.

Bowler a explicat că planctonul îndepărtează dioxidul de carbon din atmosfera Pământului pe care, cu ajutorul fotosintezei îl convertește în carbon organic, iar acesta creează un scut împotriva microbilor, notează yibada.com.

Oamenii de știință au întâmpinat multe greutăți de navigație în timpul călătoriei lor cu scop științific, între care asigurarea protecției împotriva piraților din partea marinei franceze și blocarea în calota de gheață arctică a goeletei timp de 10 zile, potrivit Reuters.

Oamenii de știință au descoperit că cele mai multe dintre interacțiunile organismelor din plancton erau relații parazitare. De asemenea, ei au constatat o distribuție largă a microorganismelor virale în oceane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

oxigenPlanctonul oceanicTara Ocean ProjectTerra
Comentarii (0)
Adaugă comentariu