Planeta Marte, la cea mai mică distanţă de Pământ

Luni 30 mai, planeta Marte s-a aflat la cea mai mică distanţă de Pământ – 75,3 milioane de kilometri. Este o premieră în peste zece ani, informează maxisciences.com şi CNN.

Planeta roşie  apărea mult mai strălucitoare decât de obicei, fiind astfel mai uşor de observat. De câteva săptămâni distanţa dintre cele două planete se micşorează, iar în 30 mai au loc atât o aliniere, cât şi o apropiere. Acest lucru înseamnă că Soarele, Pământul şi Marte sunt aliniate în spaţiu. Chiar dacă această situaţie se repetă în general la doi ani (circa 780 de zile), de fiecare dată este sensibil diferită.

Se ştie că Terra se orbitează aproape circular în jurul Soarelui. Nu se poate spune acelaşi lucru despre planeta roşie, al cărei parcurs este mai eliptic. Astfel, distanţa dintre cele două corpuri în timpul opoziţiei depinde în principal de poziţia lui Marte pe orbita sa — cel mai departe sau cel mai aproape de Pământ. Alinierea s-a realizat în 22 mai şi atunci Marte s-a aflat la o distanţă minimă faţă de cele patru situaţii precedente înregistrate în ultimii 11 ani. Astronomii au apreciat totuşi că această distanţă se va micşora după 22 mai, urmând să atingă un minim de circa 75,3 milioane de kilometri în 30 mai, la 21h35 GMT.

Marte nu a mai fost atât de aproape de Terra din octombrie 2005. În 2003 a ajuns şi mai aproape, la circa 55 de milioane de kilometri. Luni seară, datorită distanţei mici, fenomenul va putea fi observat cu uşurinţă, chiar dacă cerul nu va fi complet senin. Strălucirea lui Marte va fi atât de intensă, încât va putea fi văzută şi printre nori.

Planeta a putut fi văzută cu ochiul liber sau cu binoclul, dar cu telescopul precizia este sporită. Cu acest ultim instrument se  poate observa calota polară şi câteva structuri marţiene. O observaţie mai detaliată  necesita totuşi un telescop mai performant.

Evenimentul a fost transmis în direct şi comentat de specialişti pe site-uri ca Slooh sau Virtual Telescope. Cei care au ratat fenomenul vor fi nevoiţi să aştepte până în 2018 ca Marte să se apropie din nou de Pământ. Data viitoare va fi şi mai aproape de Terra — circa 58 de milioane de kilometri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata