Poluarea, obezitatea, tabagismul şi accidentele rutiere ucid anual peste 4,7 milioane de chinezi

Poluarea, obezitatea, tabagismul și accidentele, majoritatea rutiere, ucid anual peste 4,7 milioane de chinezi și costă statul zeci de miliarde de dolari anual, se arată într-un studiu publicat de revista britanică ‘The Lancet’ și citat vineri de AFP.

China a făcut progrese remarcabile în ce privește controlarea maladiilor infecțioase, sănătatea maternă și infantilă și a reușit să ridice limita privind durata de viață a clasei de mijloc, de la 40 de ani în 1950, la 76 de ani în 2011, potrivit acestui studiu coordonat de dr. Jeffrey Koplan, de la Universitatea Emory din Atlanta

Însă în același timp, țara se confruntă cu noi provocări în domeniul medical ca urmare a dezvoltării sale economice rapidă și adoptării de către populație a unui mod de viață care se apropie de cel al statelor dezvoltate.

Bazându-se pe cifre deja publicate, autorii studiului citează mai ales cele 2,2 milioane de decese premature din cauza poluării atmosferice anuale, reprezentând un cost anual estimat la crica 341 miliarde de yuani (aproximativ 41 de miliarde de euro).

În 2010, China număra peste 300 de milioane de fumători, aproximativ 28% din populația adultă a țării. Circa 1,4 milioane de decese sunt atribuite tabagismului, o cifră care poate ajunge la 3 milioane în 2040, ‘dacă tendința actuală va continua’.

Accidentele fac anual în jur de 800.000 de morți în China, de la sfârșitul anilor ’90, și constituie principala cauză de deces la persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 39 de ani.

Potrivit experților, marea parte a acestor decese sunt legate de accidentele rutiere, fiind estimate în 2010 de OMS la 275.000 de cazuri. Aproximativ 50 de milioane de persoane sunt rănite anual în China în accidentele de circulație, ceea ce necesită costuri de medicale evaluate la aproximativ 65 de miliarde de yuani.

Pe de altă parte, la fel ca în statele dezvoltate, China se confruntă cu probleme privind obezitatea populației, mai ales în rândul copiilor. Numărul adolescenților obezi sau supraponderali care era de circa 16 milioane, în 2000, a ajuns la peste 30 de milioane în 2010. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata