Prin sărut se pot transmite 80 de milioane de bacterii

Noi cercetări sugerează că printr-un sărut de 10 secunde se pot transfera circa 80 de milioane de bacterii, au stabilit cercetătorii de la „Micropia, Natura Artis Magistra”, „TNO Microbiology and Systems Biology” și Universitatea din Amsterdam din Olanda într-un studiu publicat de revista Microbiome în care se precizează că partenerii care se sărută de cel puțin nouă ori pe zi ajung să aibă comunități similare de bacterii orale.

Ecosistemul format din mai mult de 100 trilioane de microorganisme care trăiesc în corpul nostru — microbiomul — este esențial pentru digestia alimentelor, sinteza nutrienților și prevenirea bolilor. Acesta este modelat de genetică, de dietă și de vârstă, dar și de persoanele cu care interacționăm. În cavitatea bucală care este gazdă pentru mai mult de 700 de soiuri de bacterii, microbiota orală este influențată de cei apropiați.

„Sărutul intim implicând contactul complet al limbii și schimbul de salivă pare să fie un comportament specific la oameni, comun în peste 90 la sută din culturile cunoscute”, a spus Remco Kort, autorul principal al studiului. „Interesant, explicațiile curente pentru funcția sărutului intim la oameni includ un rol important pentru microbiota prezentă în cavitatea bucală, deși efectele exacte ale sărutului intim asupra microbiotei orale nu au mai fost studiate. Am vrut să aflăm măsura în care partenerii împărtășesc microbiota lor orală și se pare că aceasta este similară cu cât se sărută mai mult”, a mai spus specialistul citat de microbiomejournal.com.

Pentru acest studiu, 21 de cupluri au fost rugate să completeze chestionare cu privire la comportamentul lor privind sărutul inclusiv frecvența medie de săruturi, iar apoi au luat probe de salivă pentru a investiga compoziția microbiotei lor orale.

Rezultatele au arătat că, atunci când cuplurile se sărută relativ frecvent, microbiota lor devine asemănătoare. S-a constatat că în medie cel puțin nouă săruturi pe zi au dus la crearea unei microbiote salivare comune ale membrilor cuplului.

Într-un alt experiment a fost cuantificat transferul de bacterii, câte un membru al fiecărui cuplu bând un probiotic care conține anumite soiuri de bacterii, inclusiv Lactobacillus și Bifidobacteria. După ce partenerii s-au sărutat, cercetătorii au descoperit creșterea de trei ori a cantității de bacterii probiotice din saliva receptorului și au calculat că, în total, 80 de milioane de bacterii ar fi fost transferate în cursul unui sărut de 10 secunde.

De asemenea, studiul sugerează un rol important al obiceiurilor alimentare și de îngrijire personală pentru alte mecanisme care selectează microbiota orală, în special în ceea ce privește microbiota de pe limbă, mai scrie microbiomejournal.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata