Pumnalul lui Tutankamon este confecţionat dintr-un material extraterestru

O echipă de cercetători italieni şi egipteni a dezlegat misterul legat de pumnalul lui Tutankamon: el ar fi fost confecţionat din fier extraterestru, provenit dintr-un meteorit, scrie directmatin.fr.

Cercetătorii au putut stabili compoziţia lamei pumnalului cu ajutorul spectrometriei de fluorescenţă cu raze X. Ei au descoperit astfel că lama conţine 10% nichel şi 0,6% cobalt, concentraţii „tipice fierului de origine meteorică”, afirmă în Sciences et Avenir cercetătoarea Daniela Comelli din echipa de oameni de ştiinţă.

Compararea compoziţiei pumnalului cu cele din 11 meteoriţi metalici a confirmat ulterior acest lucru, se arată în studiul apărut în revista Meteoritics and Planetary Science. Pumnalul a fost descoperit în 1925 de arheologul Howard Carter, cel care a găsit mormântul lui Tutankamon, între benzile care înfăşurau mumia faraonului, la nivelul coapsei.

Mânerul şi teaca de protecţie a pumnalului nu au pus nicio problemă, fiind din aur, însă lama, în foarte bună stare de conservare, fără nicio urmă de rugină, în pofida vechimii, a fost subiect de discuţii.

Acum misterul a fost dezlegat, urmând probabil să alimenteze teoria conform căreia multe monumente din Egiptul antic, îndeosebi piramidele, au fost construite de forţe extraterestre. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata