Roboţi androizi care pot da o mână de ajutor în caz de dezastru

28

Roboți care pot să dea o mână de ajutor în caz de dezastru – să stingă un incendiu, să deschidă o valvă, să-și croiască drum printre dărâmături – sunt expuși începând de miercuri la Tokyo, relatează AFP.

Expoziția internațională, organizată din doi în doi ani, reunește aproape de 450 de participanți, număr-record de la lansarea sa, acum patru decenii. Dintre aceștia, 57 provin din alte țări, printre care Franța, Marea Britanie, Rusia, Coreea de Sud.

Arhipelagul nipon, situat pe Centura de Foc a Pacificului, cunoaște o întreagă paletă de dezastre, de la cutremure de pământ la taifunuri, tornade, ample inundații, alunecări de teren și erupții vulcanice, și încearcă să se pregătească pentru ele cât mai bine.

Doi dintre roboții prezentați la Tokyo au fost dezvoltați în cadrul unui proiect lansat după seismul urmat de tsunami din 11 martie 2011, care a ucis peste 18.500 de persoane de-a lungul zonei de coastă din nord-estul țării și a provocat accidentul nuclear de la Fukushima.

HRP-2 Kai, cu înălțimea de 1,70 metri, poate să identifice dărâmături și să le ocolească pentru a nu se împiedica, a explicat Fumio Kanehiro, care face parte din echipa de cercetători care a dezvoltat acest robot.

Ceva mai mare (1,88 m), Jaxon este în măsură să se aplece și chiar să meargă în patru labe când detectează un tavan prea jos. Robotul poate, de asemenea, să deplaseze obstacole și să degajeze un drum, chiar și într-un mediu riscant pentru om.

Spre deosebire de filmele hollywoodiene în care roboții pot să alerge, să sară și să zboare cu viteză, aceste prototipuri sunt mai degrabă lente, având nevoie de secunde bune pentru a efectua cel mai mic gest.

Acești roboți au probleme de echilibru pe terenurile accidentate, a recunoscut Shuji Yumitori, responsabil al diviziei de robotică din cadrul Organizației pentru dezvoltarea noilor energii și tehnici industriale (NEDO). El speră ca roboții să poată fi comercializați peste numai cinci ani.

Pentru moment, acești roboți nu excelează în competițiile internaționale. În luna iunie, cu prilejul unui concurs organizat în SUA, câștigat de oamenii de știință sud-coreeni, Jaxon a trebuit să fie evacuat pe o brancardă.

„Prioritatea noastră nu este să câștigăm”, a subliniat Shuji Yumitori, potrivit căruia este vorba în primul rând de „a crea ceva util pentru oameni”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: phys.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata