România, lider în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale, în septembrie

Prețurile producției industriale au scăzut cu 1,4% în zona euro și cu 1,6% în Uniunea Europeană, în septembrie 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, singurele creșteri fiind înregistrate în România, Letonia și Grecia, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe categorii de bunuri, prețurile producției industriale în UE au înregistrat cele mai mari scăderi în sectorul energetic (minus 5,4%), în industria bunurilor care nu sunt de folosință îndelungată și în industria bunurilor intermediare (ambele cu minus 0,5%). În schimb, s-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de folosință îndelungată (0,8%) și în industria bunurilor de capital (0,6%).

Cele mai semnificative scăderi ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Lituania (minus 5,6%), Belgia și Slovacia (ambele cu minus 3,9%). Singurele creșteri de prețuri la producția industrială au fost înregistrate în România (0,4%), Letonia (0,2%) și Grecia (0,1%).

În septembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, prețurile producției industriale au crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană.

Pe categorii de bunuri, prețurile producției industriale în UE au înregistrat o scădere de 0,3% în industria bunurilor care nu sunt de folosință îndelungată și s-au înregistrat creșteri în cazul sectorului energetic (0,6%).

Cele mai mari creșteri de prețuri la producția industrială au fost înregistrate în Estonia (1,1%), Danemarca, Spania, Franța și Olanda (toate cu 0,5%) iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Marea Britanie (minus 0,4%), Cehia (minus 0,3%), Lituania, Polonia și Portugalia (toate cu minus 0,2%), România, Cipru și Slovacia (toate cu minus 0,1%). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata