România, pe locul patru în topul destinaţiilor ieftine de litoral din Europa

România se află pe locul patru în topul celor mai ieftine destinații de litoral din Europa, în urma competitorilor Bulgaria, Spania și Turcia, dar înaintea unor țări precum Grecia, Croația și Franța, conform unui studiu al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), remis miercuri.

Experții de la Post Office Travel Money au monitorizat prețurile a opt produse alimentare și nealimentare de uz comun, absolut necesare într-un concediu, în 40 de destinații de vacanță de pe întreg mapamondul, mai puțin România. FPTR a continuat acest studiu introducând prețuri pentru produse și servicii similare din țara noastră.

,,Creșterea taxelor, a prețului combustibilului, gazelor și energiei, lipsa măsurilor de susținere a turismului au făcut ca în România valoarea coșului de vacanță să crească. România a coborât cu două poziții în clasament, față de 2012, când ocupa locul doi’, precizează FPTR.

Coșul de vacanță calculat de FPTR plasează Bulgaria (Sunny Beach) drept cea mai ieftină destinație de litoral, cu 38,46 euro, urmată de Spania (Costa del Sol) 39,14 euro, Turcia (Marmaris) 40,87 euro, România (Neptun) 41,31 euro, Grecia (Corfu) 48,37 euro, Croația (Kvarner) 62,78 euro, Franța (Nisa) 63,97 euro, Egipt (Sharm el-Sheikh) 72,42 euro și Italia (Sorrento) 80,89 euro.

Coșul de vacanță analizat în acest raport a inclus articole precum o masă pentru doi adulți (include 3 feluri de mâncare și o sticlă de vin local), un pahar de vin, un pachet de țigări, o sticlă de bere locală, o apă minerală de 1,5 l, o ceașcă de cafea servită la o cafenea, o sticlă de băutură răcoritoare și o cremă de protecție solară cu factor 15).

,,Ținând cont de aceste aspecte putem spune că nu prețurile sunt cele care împiedică turiștii străini să vină în România ci faptul că nu se știe că țara noastră este o destinație accesibilă de petrecere a concediilor, în special în stațiunile de pe litoralul românesc. Chiar dacă pentru turiștii străini petrecerea vacanței în România ar putea fi un chilipir, pentru majoritatea românilor, vacanța în propria țară rămâne un lux, datorită puterii scăzute de cumpărare a acestora’, spun reprezentanții FPTR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata