România, singura ţară din UE unde a avut loc o ameliorare a situaţiei în materie de democraţie

Singura țară din Uniunea Europeană în care a avut loc o ameliorare în general a situației în materie de democrație este România, unde situația s-a calmat după tentativa de suspendare din funcție a președintelui țării și după tensiunile politice legate de acest fapt în 2012, se arată într-un raport al Freedom House, dat publicității miercuri în Statele Unite.

În raportul institutului american Freedom House, intitulat ”Nations in Transit 2014”, au fost evaluate pentru anul 2013 un număr de 29 de țări, dintre care 13 au fost cotate ca având regimuri democratice, 6 — în tranziție și 10 — cu regimuri autoritare.

Referitor la țările membre ale Uniunii Europene, în raport se menționează că ratingul Ungariei a scăzut pentru al șaselea an consecutiv și țara aproape că nu se mai încadrează în categoria ‘democrații consolidate’.

Corupția s-a agravat în întreaga regiune și în țări precum Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovenia situația s-a degradat.

De asemenea, presiunile politice și economice a dus la scăderi de rating la categoria ”mass media independente” în Estonia, Lituania și Republica Cehă.

În Balcani s-au înregistrat evoluții pozitive în cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croației la Uniunea Europeană și încheierea unui acord istoric între Kosovo și Serbia, dar, din cauza guvernărilor disfuncționale, continuă să scadă ratingul în materie de democrație în regiune în general.

Totodată, raportul institutului american indică Rusia ca model și inspirație pentru politicile ce au determinat un regres al instituțiilor libere în întreaga Eurasie și au dus la un nivel alarmant al represiunii în cursul anului trecut.

”Evenimentele din 2013 arată că regimul din Rusia are rolul de model pentru alți lideri autoritari, chiar și în state unde autoritățile i-au depășit deja pe omologii lor ruși în ceea ce privește brutalitatea și intoleranța instituționalizată”, a afirmat Sylvana Habdank-Kołaczkowska, director de proiect al raportului. ”În urmă cu zece ani, una din cinci persoane din Eurasia trăia sub un regim autoritar consolidat, cum era definit în raport. În prezent, aproape patru din cinci persoane sunt în această situație, și tendința se accelerează”, a afirmat dna Habdank-Kołaczkowska.

Raportul ”Nations in Transit 2014” consideră reculul în materie de guvernare democratică ca fiind tendința dominantă în întreaga Eurasie și în Balcani, precum și în Europa Centrală postcomunistă, unde persistența clientelismului și a corupției au fost evidente anul trecut.

Cu toate acestea, anul 2013 a avut și unele evoluții pozitive. Kosovo, Albania și Georgia au primit ratinguri mai bune datorită desfășurării alegerilor în condiții mai bune și a transferului pașnic de putere.

”Tendința cea mai încurajatoare în 2013 a fost răspunsul vocal al societății civile la o guvernare represivă sau necorespunzătoare. Societatea civilă și-a spus cuvântul nu numai în Ucraina, ci și în Europa Centrală, în Kârgâzstan și, într-o măsură mai mică, în Balcani”, a conchis dna Habdank-Kołaczkowska. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata