Românii consumă peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci şi 160 de milioane de ouă, în decembrie

Românii consumă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci și peste 160 de milioane de ouă, iar toate acestea sunt ‘stinse’ cu 50 de milioane de litri de vin și sunt asezonate cu specilități de ciocolată sau cafea, relevă estimările furnizate  de producători și procesatori.

* Fermele comerciale intră pe piață cu 500.000 de porci, în perioada Crăciunului; 1 milion de porci provin din gospodării

În România se sacrifică în perioada Crăciunului peste 1,5 milioane de porci, în jur de 30% din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg, din care în jur de 450.000—500.000 de capete provin din fermele comerciale, iar diferența este reprezentată de sacrificările din gospodăriile proprii.

Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, afirmă că prețurile sunt mai mici cu 10-15% în 2014 față de aceeași perioadă a anului trecut, carnea de porc în viu fiind vândută, în medie, în această perioadă cu 5 lei/ kg, sub prețul de cost al producătorului român.

„Orice porc care provine dintr-o fermă comercială din România este livrat în pierdere de producători, adică sub prețul de cost, care este în jur de 5,5 lei pe kilogram în viu. Prețurile distorsionate din afară apărute din cauza embargoului rusesc se văd și la noi, pentru că „au căzut” cu 10-15 procente în partea a doua a acestui an. Acum vindem carnea de porc în viu, în medie, cu 5 lei pe kilogram”, a declarat  Ioan Ladoși. Acesta a subliniat că scăderile de prețuri vor avea efecte pozitive asupra consumului, însă pierderile vor fi preluate în totalitate de producătorii români.

Președintele APCPR estimează că, pentru întregul an 2014, vor fi livrați către piața din sistemul comercial peste 3,5 milioane de porci, din care 2,5 milioane din exploatațiile din România, iar aproximativ un milion sunt purceluși aduși din import pentru îngrășare și livrare ulterioară.

Conform datelor INS, în anul 2013, în gospodării și în unitățile specializate au fost tăiați în total 4.876.000 de porci, din care 34% au fost sacrificați în ultima lună a anului.

* Vânzările de tobă, caltaboș sau cârnați, în creștere cu 15% în decembrie

Produsele tradiționale din carne de porc, precum toba, caltaboșul sau cârnații întregesc meniurile românilor de Crăciun, iar procesatorii se orientează în această perioadă către astfel de produse, pentru a satisface toate gusturile.

„În această perioadă s-au dublat promoțiile pentru produsele din carne de porc, pentru că avem un preț mai bun la materia primă provenită din import. Nu putem spune că vom ieftini produsele finale, pentru că tot ceea ce se întâmplă acum este temporar și dacă prețul cărnii de porc va crește în perioada următoare este foarte greu să ridici ulterior prețurile la consumatori, așa că am dublat numărul promoțiilor, fără să scădem prețurile. Acest lucru se vede în consum, pentru că acesta este, în medie, cu 15% mai mare decât anul trecut în această perioadă”, a precizat pentru AGERPRES Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.

Consumul mediu de produse din carne de porc al unui român este în creștere față de anii trecuți, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.

* Patiserii scot pe piață 7,3 milioane de cozonaci

În această perioadă și patiserii se laudă cu creșterea consumului de cozonaci, în condițiile în care românii consumă în perioada sărbătorilor de iarnă de circa zece ori mai mulți cozonaci decât într-o lună obișnuită.

Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu, estimează că vor intra pe piață circa 7,3 milioane de cozonaci, o cifră ușor în creștere față de anii trecuți, însă prețurile rămân neschimbate.

„Estimez că vom avea vânzări de circa 7,3 milioane de cozonaci în perioada sărbătorilor de iarnă. Prețurile au rămas nemodificate față de anul trecut, fiind situate între cinci și 40 de lei pe bucată”, a declarat președintele ROMPAN, adăugând că peste 80% dintre consumatorii români preferă cozonacii tradiționali în defavoarea celor din import, care sunt oferiți mai mult pentru cadouri, decât pentru consumul propriu.

* Românii consumă 160 de milioane de ouă, numai în luna decembrie

Potrivit președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, în luna decembrie, românii cumpără în jur de 160 de milioane de ouă, cu 50% mai mult comparativ cu o lună obișnuită.

‘În decembrie, vânzările de ouă cresc de regulă cu circa 50% comparativ cu o lună obișnuită, respectiv de la 110-120 de milioane de ouă la peste 160 de milioane de ouă vândute din fermele avicole, nu de la țărani din curte. Am făcut zilele trecute o analiză pe prețuri și acestea sunt la fel ca anul trecut la poarta fermei. Nu este nicio diferență față de anul trecut, adică în jur de 0,31 — 0,32 lei lei pe bucată, fără TVA’, a declarat  Ilie Van.

Reprezentantul crescătorilor de păsări afirmă că este posibil ca în magazine prețul ouălor să fie mai ridicat în această perioadă, dar majorarea nu provine de la producători. „La noi nici nu poate fi vorba”, spune Van. Pe rafturile magazinelor ouăle se vând cu prețuri începând de la 0,55 lei pe bucată până la 0,8 lei, în timp ce ouăle ecologice pot ajunge și la 1,2 lei/bucata.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata