Românii cred că ţara are nevoie de schimbare mai degrabă decât de stabilitate

Românii cred că țara are nevoie de schimbare mai degrabă decât de stabilitate (57% vs. 39%), relevă un studiu IRES transmis vineri, 6 iunie.

Potrivit cercetării, aproape 7 din 10 români nu știu cu cine vor vota la alegerile prezidențiale din toamnă, pentru că nu se cunosc candidații. Doar 27% dintre cei chestionați spun că știu sigur pe cine vor vota.

O treime dintre participanții la studiu (32%) spun că acel candidat pe care l-au votat la alegerile prezidențiale a câștigat de fiecare dată. 40% dintre respondenți au recunoscut că, cel puțin o dată, personalitatea politică pe care au votat-o la prezidențiale nu a ajuns în turul al doilea. 74% dintre aceștia spun că, atunci când s-a întâmplat ca favoritul lor să nu ajungă în turul 2, au mers totuși la vot și au votat un alt candidat.

Citeste si:  Udrea: Recunosc că aş vota cu Traian Băsescu cu tot sufletul şi cu toată încrederea dacă ar candida din nou

Aproape 8 din 10 români spun că se vor informa cu privire la programele candidaților la alegerile prezidențiale din acest an.

În cazul alegerilor prezidențiale, respondenții apreciază că: programul este mai important decât personalitatea candidatului — 53% vs. 23%; personalitatea este mai importantă decât partidul — 56% vs. 28%; echipa pe care o aduce la conducere candidatul este mai importantă decât candidatul în sine — 50% vs. 21%.

În ceea ce privește importanța profesiei candidatului la alegerile prezidențiale, 54% dintre participanții la studiu consideră că aceasta este importantă, în timp ce 46% cred că aceasta nu contează.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.107 indivizi de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ą 3%. Perioada anchetei: 5 iunie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Citește și
1 Comentariu
  1. Nelutu spune

    Daca faceau studiul si inafara Bucurestiului,cifra celor ce vor schimbare era mult mai mare!Intr-adevar,Romania are nevoie de schimbare,dar de o schimbare in bine,adica,iesirea din UE si NATO,renuntarea la „parteneriatul euro atlantic”si orientarea catre cei ce vor intr-adevar sa coopereze nu sa ne distruga!Este momentul sa ne indreptam spre China si Rusia,India,Iran si alte state care ne privesc cxa pe un partener de afaceri si nu ca pe o colonie,cum ne privesc homosexualii coordonati de Bruxelles sau criminalii americani!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner