Roşiile pot combate infertilitatea masculină

Cercetătorii americani au descoperit că licopenul, pigmentul din roşii atât de cunoscut pentru efectele sale protectoare împotriva unor cancere, poate ameliora semnificativ cantitatea şi calitatea spermei. Licopenul este un pigment care se găseşte în roşii, dar şi în fructe roşii ca pepenele verde şi grape-fruit.

Roşiile sunt o sursă importantă de vitamina C, însă prezintă interes şi din alt punct de vedere: capacitatea de a combate infertilitatea masculină. Secretul stă în pigmentul care îi dă culoarea roşie vie. Licopenul, substanţa antioxidantă, atacă radicalii liberi, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare.

Cercetători din Cleveland (Ohio) au publicat un studiu ale cărui rezultate sunt menţionate de Daily Mail. Ei au trecut în revistă 12 studii efectuate în lume, rezultatele ducând la concluzia că licopenul stimulează fertilitatea la bărbaţi. Pigmentul ar putea mări cu până la 70% numărul spermatozoizilor, ameliora mobilitatea lor şi reduce numărul celor neviabili.

Cercetătorii afirmă că licopenul ar avea efect protector asupra tuturor organelor de reproducere masculine. ‘Studii precedente au arătat deja că acest nutrient reduce numărul bolilor de prostată, glanda care contribuie la producerea spermei, şi încetineşte sau chiar stopează avansarea cancerului în această zonă’, scrie Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă au început un experiment în cadrul căruia au dat suplimente de licopen unor bărbaţi care sufereau de infertilitate inexplicabilă şi vor anunţa primele rezultate anul viitor.

‘Sunt necesare mai multe studii pentru analizarea efectelor acestui antioxidant asupra infertilităţii masculine, care să stabilească ce grupuri de pacienţi ar avea cel mai mare beneficiu din această terapie’, a spus Ashok Agarwal, director al clinicii din Cleveland. ‘Am putea, de exemplu, să vedem ce se întâmplă când primesc un supliment de licopen bărbaţi cu o concentraţie de spermă mai mică decât nivelul normal’, a adăugat el.

Cercetătorii recomandă consumarea roşiilor pregătite fiindcă licopenul din celule se eliberează la căldură, fiind asimilat mai uşor în sânge. În Marea Britanie, firma Tesco a găsit un mijloc de a oferi clienţilor produse cu mai mult licopen: a cerut în 2010 oamenilor de ştiinţă să combine soiurile de roşii cu cel mai bogat conţinut de licopen, obţinând o nou specie, numită ‘Moruno’, care conţine de două ori mai mult. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata