Şaizeci de zile în pat: un studiu cu privire la efectele zborului cosmic asurpa organismului uman

Chiar și cele mai active persoane au zile în care nu le vine să se dea jos din pat. În cadrul unui test menit să verifice efectele zborului cosmic de lungă durată asupra organismului uman, 12 voluntari au fost de acord să rămână în pat timp de 60 de zile, conform unui material publicat de SPACE.com.

La 9 septembrie primul dintre acești curajoși voluntari s-a urcat în pat, în numele științei, în cadrul unui studiu care își propune să identifice cele mai eficiente modalități prin care să fie stopate pierderile musculare și de densitate osoasă asociate perioadelor îndelungate petrecute în spațiu, în condiții de imponderabilitate.

Două luni în care să nu te dai jos din pat poate părea o sarcină ușoară, la prima vedere. Însă lucrurile nu stau deloc așa. Voluntarii trebuie să stea în pat cu picioarele ridicate la un unghi de 6 grade față de cap, fără întrerupere, timp de 60 de zile.

Ei vor fi monitorizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7 de oameni de știință și nu vor avea niciun moment de intimitate. În plus, ei trebuie să-și mențină cel puțin un umăr în contact permanent cu salteaua patului în tot acest timp.

Deci, timp de 60 de zile nu vor putea merge la toaletă, nu vor putea face duș și nu se vor putea ridica nici măcar în capul oaselor pentru a mânca și bea. Un astfel de studiu solicită la maxim capacitatea de rezistență fizică și psihică a voluntarilor, conform cercetătorilor.

„Alegerea subiecților este extrem de importantă pentru că succesul studiului depinde de ei”, a comentat Jennifer Ngo-Anh, conducătoarea Human Research Office din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA).

În plus, înainte de a începe experimentul, subiecții au fost supuși unui program intens de pregătire fizică, asemenea astronauților, pentru că, pentru a putea compara pierderile de masă musculară și de densitate osoasă cu cele ale astronauților, și voluntarii trebuie să fie într-o formă fizică apropiată de cea a unei persoane antrenate special pentru călătoriile în spațiu.

În spațiu, astronauții pierd din masa musculară și din densitatea osoasă în același ritm cu persoanele care nu se pot da jos din pat, ceea ce le oferă oamenilor de știință oportunitatea de a testa modalități de a stopa aceste efecte ale microgravitației asupra organismului uman, conform ESA.

În cadrul acestui test voluntarii sunt supuși unui număr de 90 de experimente, concepute de 12 echipe de oameni de știință, de la testarea insulinei la cea a sistemului cardiovascular, a creierului aflat în permanență la un nivel mai coborât decât sunt picioarele etc. Starea organismului voluntarilor este analizată cu două săptămâni înainte și respectiv cu două săptămâni după încheierea celor 60 de zile de „repaus” la pat.

Experimentul este în derulare la un laborator al Agenției spațiale germane din Koln. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: DLR/space.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata