Satelitul meteorologic european Meteosat-11 a fost pus pe orbită cu succes

11

Ultimul din seria de patru sateliți Meteosat de a doua generație (MSG), care furnizează date serviciilor de meteorologie din Europa, a fost lansat miercuri cu ajutorul unei rachete Ariane 5, împreună cu un satelit brazilian de comunicații (Star One C4), iar operațiunea de punere pe orbită s-a realizat cu succes, informează EFE.

Denumit MSG-4, satelitul meteorologic este rezultatul unei cooperări între Agenția Spațială Europeană (ESA) și Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMESTAT).

Lansarea — programată inițial pentru 8 iulie, dar amânată pentru testarea suplimentară a rachetei — s-a efectuat fără probleme, așa cum se stabilise, la ora 21:42 GMT de la baza aeriană Kuru, din Guyana franceză. Aplauzele experților și reprezentanților firmelor care urmăreau misiunea în Kuru, precum și la sediul EUMESTAT din orașul german Darmstadt, s-au auzit însă abia mai târziu, când cei doi sateliți s-au desprins de rachetă: mai întâi cel din Brazilia (la 28 de minute după lansare) și apoi MSG-4 (la 40 de minute după dezlipirea de sol).

‘A fost o experiență incredibilă’, a declarat Thomas Reiter, directorul de Operațiuni al ESA, confirmând oficial separarea celor doi sateliți de racheta Ariane 5.

ESA va controla satelitul european în următoarele zece zile, după care acesta va depinde de EUMESTAT. MSG-4 se va poziționa pe orbita sa definitivă, la 36.000 de kilometri de Terra, la 26 iulie și va ‘conviețui’ cu Meteosat-7 (care urmează să fie retras în 2017), precum și cu Meteosat-8, 9 și 10.

MSG-4 este cel de-al 11-lea satelit din seria Meteostat, lansată cu începere din 1977. Aparatul are o greutate de aproximativ două tone și va culege, la interval de 15 minute, imagini de înaltă rezoluție ale Europei, Atlanticului de Nord și Africii. Totodată, satelitul va monitoriza starea vegetației și va identifica posibile incendii de pădure.

Toți sateliții de a doua generație, MSG, au fost concepuți și fabricați de un consorțiu european condus de Thales Alenia Space. Un proiect, în derulare deja, prevede realizarea a șase sateliți mai performanți, de a treia generație (MTG), a căror lansare se va efectua din 2019 până în 2021. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata