Scăderea concentraţiei de hormoni masculini a permis dezvoltarea civilizaţiei umane

Explozia artei din urmă cu 50.000 de ani a coincis cu o perioadă în care oamenii au devenit mai blânzi, iar trăsăturile masculine s-au atenuat, ca urmare a scăderii nivelului de testosteron, relevă un studiu realizat de cercetători americani.

Omul modern a apărut cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, dar a cunoscut o evoluție majoră abia acum 50.000 de ani, când concentrația de testosteron (hormon masculin) a început să scadă. Această modificare hormonală a permis reducerea violenței, dezvoltarea cooperării între indivizi, perfecționarea uneltelor, îmbunătățirea abilității manuale și descoperirea artei.

Există dovezi pe scară largă că, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, au început să fie produse unelte din os și corn, arme, instrumente de pescuit și alte echipamente.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Utah pe 1.400 de cranii umane moderne și antice. Cercetătorii au descoperit la aceste cranii schimbări care indică o scădere a nivelului de testosteron în aproximativ aceeași perioadă în care cultura cunoștea progrese semnificative, relatează The Telegrapf și slate.fr.

Dintre fosilele studiate, 13 erau vechi de peste 80 000 ani, 41 aveau o vechime între 10.000 și 38.000 de ani, iar 1.367 erau mai recente și reprezentau treizeci de origini etnice diferite.

Comportamentul uman modern și inovația tehnologică, care să permită schimburi culturale rapide și nașterea artei, au apărut probabil simultan cu schimbări fizice și un comportament mai cooperant la om, a declarat Robert Cieri unul dintre autorii studiului.

Scăderea nivelului de testosteron este vizibilă în special în evoluția treptată a craniilor umane, cu arcadele sprâncenelor care devin mai subțiri și fețele mai rotunjite și mai feminine.

Brian Hare și Jingzhi Tan, cercetători de la Universitatea Duke asociați la studiu și specialiști în evoluția animalelor, subliniază că schimbări de comportament ca urmare a unor modificări hormonale și morfologice există relativ frecvent în lumea animală.

Rămâne de aflat dacă scăderea nivelului de testosteron la bărbați a fost consecința schimbării de comportament sau, dimpotrivă, cauza acesteia.

Dacă oamenii preistorici au început să trăiască mai aproape unul de altul și să-și transmită tehnici și cunoștințe, ei au devenit mai toleranți unii față de ceilalți. Cheia succesului nostru este abilitatea de a coopera, de a ne înțelege cu ceilalți și de a învăța unii de la alții, subliniază Robert Cieri.

Studiul a fost publicat la 1 august în revista Current Anthropology. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata