Senzaţiile din pragul morţii nu sunt decât rezultatul unei anomalii cerebrale

Senzaţiile din pragul morţii, relatate de cei care au trecut prin astfel de experienţe şi au revenit în mod miraculos la viaţă, nu sunt decât rezultatul unei anomalii cerebrale, consideră Dick Swaab, profesor de neurobiologie la Universitatea din Amsterdam, autorul cărţii ‘We are our brains’, relatează luni agenţia EFE, care face o analiză a acestei cărţi recent publicate în Spania.

Potrivit lui Swaab, ‘tunelul luminos’ pe care mulţi pacienţi afirmă cu certitudine că l-au văzut în pragul morţi şi despre care cred că ar fi începutul vieţii de după moarte, este de fapt o senzaţie generată de lipsa de irigare sanguină a globului ocular, ce provoacă pierderea vederii periferice şi produce o lumină în centrul ochiului.

Cât despre senzaţia de ‘plutire’ în afara propriului corp, neurologul citat o atribuie cantităţii insuficiente de oxigen din girusul angular, partea creierului responsabilă cu senzaţia de echilibru. El îşi sprijină această teorie pe un experiment în cursul căruia a stimulat respectiva zonă cerebrală la unii pacienţi conştienţi, care au avut aceeaşi viziune din afară asupra propriului trup, dar care au revenit în acesta odată cu terminarea stimulării.

Pe lângă senzaţiile din pragul morţii, Dick Swaab mai abordează şi alte subiecte în cartea ‘We are our brains’, două dintre ele fiind atracţia dintre cele două sexe şi boala Alzheimer.

În cazul primului, el consideră că creierul nostru este cel care ne determină să ne alegem perechea pe care o considerăm potrivită. ‘Relaţia dintre un cuplu se stabileşte în mod inconştient, iar acest lucru se numeşte îndrăgostire, dar creierul este cel care evaluează rapid toate avantajele şi inconvenientele’, argumentează neurologul. Cât despre boala Alzheimer, el nu crede că în următorii zece ani vom asista la apariţia unei terapii eficiente împotriva acestei afecţiuni.

Neurologul olandez ne dă şi câteva sfaturi pentru a ne păstra creierul în stare bună până la adânci bătrâneţi, şi anume să ducem un stil de viaţă care să prevină obezitatea, astfel încât să menţinem sănătatea vaselor sanguine, şi să nu abuzăm de medicamente. ‘Mai bine cheltuim banii pentru a cumpăra o carte bună, pentru a ne păstra agilitatea mintală’, subliniază Dick Swaab. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata