Simulatorul Artmacs, destinat instruirii controlorilor de trafic aerian, dezvoltat 100% de o companie din România

O soluție românească 100% destinată instruirii controlorilor de trafic aerian se află deja instalată în mai multe academii din întreaga lume, costul unui asemenea produs ridicându-se la câteva milioane de euro, a declarat, marți, Mihai Matei, managing partner al Essensys Software Solutions, compania dezvoltatoare a simulatorului.

„Dezvoltarea simulatorului Artmacs — Soluție de management al traficului aerian și control s-a întins pe durata a minimum cinci ani. A fost o versiune inițială, iar echipa care a lucrat la acest proiect a început cu cinci oameni, sută la sută români. Este o soluție dezvoltată integral de noi, iar clientul și partenerul nostru este canadian. Acesta se ocupă, practic, de comercializarea produsului. Simulatorul este deja instalat în mai multe academii din lume. Costul unui astfel de simulator depinde foarte mult de hardware-ul instalat, dar vorbim de ordinul milioanelor (…) Pe de altă parte, nu știu dacă mai face sau a mai făcut cineva din România un astfel de simulator. Soluții de genul acesta mai există, dar soluția noastră este mult mai ieftină față de cele existente. Simulatorul este utilizat pentru instruirea controlorilor de trafic aerian’, a explicat Matei.

Acesta a adăugat că produsul are mai multe componente și poate fi achiziționat și pe module, însă, momentan, în România nu fost implementat.

„Traficul aerian are trei componente: ruta, aproach și tower. Ruta este partea de sus, deci ce se întâmplă cu avioanele la altitudine mare, aproach-ul este apropierea de aeroport și plecarea din aeroport, iar turnul este efectiv ceea ce se întâmplă pe aeroport. Soluția noastră acoperă toate cele trei componente. Produsul poate fi achiziționat integral sau separat pentru câte o componentă. Scopul soluției este să instruiască controlorii de trafic pentru incidente gen motoare nefuncționale, incendiu la bord, explozii la sol. Momentan, în România nu implementăm acest produs’, a explicat reprezentantul companiei dezvoltatoare.

Pe de altă parte, Mihai Matei a menționat că intrarea Essensys Software Solutions în clusterul Smart Alliance a fost determinată de combinarea competențelor cu ale altor membri și, astfel, oferirea de soluții integrate pe piață.

„Prin intrarea în clusterul Smart Alliance ne gândim la soluții din ce în ce mai complexe care nu pot fi furnizate de o singură companie. Marele avantaj pentru toți membrii este că, împreună, putem furniza soluții mai complexe, având competențe diferite. Combinând competențe diferite, putem veni cu soluții integrate, cum este și acest simulator. Nici noi, nici partenerul nostru nu suntem furnizori de hardware, dar împreună cu unul dintre parteneri — GSK — am putut merge împreună într-un ritm în care ei să vină cu soluția hardware și noi cu cea software.

Noi suntem pe piață din anul 2005. Inițial, am fost trei oameni, iar în prezent suntem în jur de 50. Ne derulăm activitatea în București și în Brașov. Ca și cifră de afaceri, în acest an estimăm undeva la două milioane de euro. Dezvoltăm, în principal, soluții la cheie și soluții de complexitate mare. Piața de muncă IT în România este una foarte dificilă, iar cea de comercializare nu este atât de bine dezvoltată. Noi nu suntem foarte activi pe piața din România, 80% din business-ul nostru fiind pe plan extern — în SUA, Australia, Canada, dar și în țări din Europa’, a punctat Matei.

Mihai Matei a participat, marți, la conferința de lansare oficială a clusterului Smart Alliance, eveniment care a reunit, într-un cadru inovativ și informal, membri ai comunității IT din România, universități, instituții financiare, institute de cercetare și autorități publice.

Smart Alliance — ‘Innovation Technology Cluster’ funcționează deja în varianta online începând cu data de 23 septembrie și își propune să atragă fonduri europene pentru cei 20 de membri ai săi și să ia parte la inițiative legislative ce privesc sectorul IT din România.

Clusterul este o platformă multi-dimensională alcătuită din 20 de companii, ce derulează, în prezent, proiecte în peste 20 de puncte de lucru din întreaga lume, direct sau în regim de outsourcing.

Printre obiectivele pe termen mediu și lung ale clusterului se află atragerea/accesarea de fonduri europene pentru membrii săi, dar mai ales pentru clienții finali, lansarea Academiei Smart Alliance — primul concept de învățământ dual în IT-ul românesc, promovarea clusterului/membrilor prin inovație tehnologică și de proces, componenta socială — implicare activă în Industria IT — companii, autorități, angajați, participarea la propunerile legislative pentru dezvoltarea organică a industriei IT din România prin legi specifice și axe coerente de finanțare europeană dedicate industriei IT și beneficiarilor finali din toate industriile, participarea la licitații și proiecte de anvergură. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata