Sondaj CSCI: STS-cea mai vinovată instituţie în cazul accidentului aviatic; solicitarea demiterii lui Opriş-corectă

Respondenţii au răspuns în procent de 15% ca fiind ‘foarte vinovat’ Guvernul şi primul ministru, 29% – ‘destul de vinovat’, 18% – ‘destul de nevinovat’, 22% – ‘deloc vinovat’, 16% – ‘nu ştiu/nu răspund’.

Pe de altă parte, 4% dintre respondenţi consideră ca fiind ‘foarte vinovat ‘pilotul aeronavei prăbuşite pentru că nu a respectat procedurile pentru siguranţă, în timp ce 11% îl consideră ‘destul de vinovat’, 13% – ‘destul de nevinovat’, 55% – ‘deloc vinovat’, iar 17% – ‘nu ştiu/nu răspund’.

Şi secretarul de stat Raed Arafat, care a fost absent din ţară la momentul accidentul este considerat ‘foarte vinovat’ de 3% dintre respondenţi, în timp ce 5% îl consideră ‘destul de vinovat’, 13% – ‘destul de nevinovat’, 65% – ‘deloc vinovat’, 14% – ‘nu ştiu/nu răspund’.

Întrebaţi cine este cel mai vinovat pentru modul în care s-a acţionat pentru limitarea efectelor accidentului aviatic, răspunsurile respondenţilor au fost: STS – 37%, ROMATSA – 15%, MAI – 5%, Guvernul şi premierul – 5%, echipele de căutători, coordonate de ISU – 3%, pilotul aeronavei – 3%, ‘nu ştiu/nu răspund’ – 32%.

Majoritatea românilor (80%) susţin că au auzit despre demisiile din fruntea ROMATSA, MAI şi a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a neregulilor produse în intervenţia pentru salvarea supravieţuitorilor accidentului aviatic din Apuseni, în timp ce 16% nu au auzit despre acest lucru, iar 4% au ales varianta ‘nu ştiu/nu răspund’.

Respondenţii au spus, în procent de 34%, că au o părere foarte bună despre respectivele demisii, 26% – destul de bună, 12% – destul de proastă, 4% – foarte proastă, 24% – ‘nu ştiu/nu răspund’.

Un procent de 65% dintre respondenţi au auzit despre solicitarea premierului către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind demiterea directorului STS, 23% spun că nu au auzit, iar 12% – ‘nu ştiu/nu răspund’.

Respectiva solicitare este considerată corectă de 59% dintre respondenţi, incorectă de 9%, iar 32% au ales varianta ‘nu ştiu/nu răspund’.

Întrebaţi, în context, dacă ei cred că şeful STS va fi demis de CSAT, respondenţii au răspuns: 45% – ‘nu ştiu/nu răspund’, 34% – nu va fi demis, 21% – va fi demis.

Sondajul CSCI a fost realizat la nivel naţional, în perioada 30 ianuarie – 2 februarie, având un eşantion de 990 de interviuri. Eşantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2011 şi recensământul populaţiei 2002, eroarea tolerată fiind de 3,3%, la un nivel de probabilitate de 95%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata