Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani

Speranța de viață a crescut semnificativ din anii ’90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparități puternice între țări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), relatează AFP.

În medie, în cele 28 de state membre ale UE, speranța de viață la naștere era de 79,2 ani în 2012, cu 5,1 ani mai mult decât în 1990.

Creșterea se explică ‘în principal prin reducerea semnificativă a mortalității cauzate de boli cardiovasculare, în special la persoane cu vârsta între 50 și 65 ani’, a explicat OCDE.

Spania (care are o speranță de viață de 82,5 ani), Italia (82,4 ani) și Franța (82,1 ani) sunt țările europene cu cea mai mare speranță de viață.

Țările din Europa de Est și cele baltice se află la coada clasamentului: speranța de viață este sub 75 de ani în România, Bulgaria, Letonia sau Lituania, se arată în raport. Totuși, în această regiune, câteva țări au înregistrat progrese, așa cum este cazul Estoniei, unde speranța de viață a crescut cu șapte ani din 1990, și al Cehiei (6,6 ani).

În alte cazuri s-a constat doar o mică ameliorare: în Lituania și Bulgaria, speranța de viață a crescut cu 3 ani între 1992 și 2012.

Speranța de viață la femei rămâne superioară celei la bărbați în UE (82,2 ani în 2012 pentru femei, față de 76,1 ani pentru bărbați), chiar dacă diferența între sexe în ceea ce privește speranța de viață s-a redus ușor, de la 7,2 ani în 1990, la 6,1 ani în 2012.

Bolile cardiovasculare (între care infarctul și accidentul vascular cerebral) rămân cauza principală a mortalității în Europa: acestea au reprezentat 40% din cauzele de decese în 2011, urmate de cancer (24% din decese).

Nivelul mortalității cauzate de cancer a rămas în schimb stabil sau a crescut în țările baltice și în mai multe țări din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, România, Croația și Macedonia) (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata