Statul excesiv pe Facebook dăunează grav stimei de sine

Persoanele care petrec prea mult timp pe Facebook dezvoltă ‘mai multe sentimente negative’ față de propria imagine și fac ‘mai multe comparații cu felul în care arată prietenii’, relevă datele unui studiu coordonat între oameni de știință britanici și americani, scrie cotidianul spaniol El Mundo în ediția electronică de sâmbătă.

În cazul femeilor care încearcă să slăbească, timpul pe care îl petreceau conectate la reţeaua socială avea legătură cu acordarea unei importanţe mai mari aspectului fizic.

În realizarea studiului, la care au participat 881 de tineri studenţi la universitate, s-a ţinut cont de factori precum obiceiuri de viaţă, alimentaţie, sport, nivelul de utilizare a Facebook și percepţia despre propria imagine.

”Această atenţie faţă de atributele fizice poate fi chiar mai periculoasă în reţelele sociale decât în mediile tradiţionale, deoarece utilizatorii reţelelor sociale sunt persoane pe care le cunoaștem. Aceste comparaţii sunt mult mai relevante și mai de impact. Și pot fi la fel de puţin realiste ca și imaginile pe care le vedem în mediile tradiţionale”, a menţionat într-un comunicat Patya Eckler, cercetătoare la Universitatea Strathclyde (Marea Britanie) și una dintre principalele autoare ale studiului care a fost prezentat la cel de-al 64-lea Congres al Asociaţiei Internaţionale de Comunicare, desfășurat recent la Seattle, în SUA.

Cercetarea nu a identificat nicio legătură directă între statutul excesiv pe Facebook și creșterea riscului de a suferi tulburări de alimentaţie, însă autorii au atras atenţia că această asociere poate avea loc treptat. ”Cu toate că timpul petrecut pe Facebook nu are legătură cu aceste tulburări, s-a remarcat totuși o înrăutăţire a percepţiei despre propriul corp în rândul participanţilor”, a spus Eckler, care a adăugat că, ”așa cum știu toţi experţii din acest domeniu, o percepţie proastă despre propriul corp poate conduce treptat la dezvoltarea unei relaţii deloc sănătoase cu mâncarea”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata