Stephen Hawking atrage atenţia asupra pericolului pe care progresul ştiinţific îl poate reprezenta pentru omenire

13

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a atras atenția că progresele științei și tehnicii, coroborate cu o serie de factori care depind direct de oameni amenință viitorul omenirii, relatează EFE marți, pe baza unor extrase dintr-o conferință a ilustrului cercetător care se va difuza în 26 ianuarie și 2 februarie la BBC Radio 4.

Riscurile care planează asupra existenței umane sunt războiul nuclear, încălzirea globală și rezultatele ingineriei genetice, a susținut savantul într-o emisiune consacrată studiilor lui în domeniul găurilor negre.

„Deși în prezent, probabilitatea producerii unui dezastru pe Terra pare foarte mică, ea va deveni aproape o certitudine în următorii o mie sau zece mii de ani”, a adăugat el.

Răspunzând unor întrebări adresate de public, Stephen Hawking și-a exprimat convingerea că omenirea va putea totuși supraviețui.

Condiția va fi să „se extindă în Univers” și să realizeze colonii în spațiul cosmic, astfel încât o catastrofă pe Pământ să „nu mai presupună sfârșitul rasei umane”. Însă omenirea „trebuie să fie foarte atentă” la ora actuală pentru că asemenea colonii „autosuficiente” în afara Planetei albastre vor fi posibile abia peste „cel puțin o sută de ani”, a subliniat fizicianul de 74 de ani.

Declarându-se optimist din fire, Stephen Hawking a spus că are încredere în capacitatea oamenilor de a depista din timp și ține sub control pericolele care pot deriva din știință și tehnologie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: BigStockPhoto/DNA Science

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata