Străinii cu nume uşor de pronunţat inspiră mai multă încredere

Persoanele care au nume uşor de pronunţat se bucură de mai multă încredere din partea străinilor, conform concluziilor unui studiu realizat în Noua Zeelandă, care şi-a propus să evidenţieze felul în care numele unei persoane străine poate influenţa modul în care oamenii evaluează riscul, pericolul şi dacă au încredere sau nu că interlocutorul lor spune adevărul, transmite Xinhua.

Cercetătorii de la Victoria University au folosit nişte articole din presă pentru a crea asocieri fictive de nume, unele mai uşor de pronunţat decât altele, nume provenind din diferite regiuni ale lumii, printre care Orientul Mijlociu, Europa sau Asia. Ei au testat apoi reacţiile oamenilor faţă de aceste nume.

Unul dintre teste le solicita participanţilor la studiu să-şi imagineze că sunt turişti în căutarea unui ghid de încredere. Ei trebuiau să menţioneze ce impresie le lăsa fiecare nume străin în parte. Într-un alt test participanţilor li s-a solicitat să evalueze cât de periculos este un om, pornind doar de la nume, fără nicio altă informaţie.

„Cel mai surprinzător a fost faptul că modul de pronunţare al numelor are efecte care se extind dincolo de nume în sine. Subiecţii testului înclinau să creadă că afirmaţiile care însoţeau numele mai uşor de pronunţat sunt mai degrabă adevărate”, conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Eryn Newman.

După fiecare test din cadrul experimentului a reieşit că persoanele cu nume mai uşor de pronunţat sunt considerate drept mai familiare şi mai puţin periculoase.

„Ceea ce am observat din acest studiu este că, în cazul persoanelor cu nume uşor de pronunţat, se manifestă nişte efecte care merg mult mai departe decât am prevăzut iniţial. Există o serie de situaţii în care un nume uşor de pronunţat poate influenţa chiar decisiv viaţa unui individ. Spre exemplu, un martor ocular cu un nume uşor de pronunţat ar putea influenţa verdictul unui juriu”, pentru că martorul ar fi mai credibil pentru acel juriu, a mai adăugat Dr. Eryn Newman. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata