Telefoanele mobile pot dăuna calităţii somnului

Lumina albastră a ecranelor de la telefoanele mobile întârzie secreţia melatoninei, hormonul numit „al somnului”, arată un studiu desfăşurat pe tineri şi menţionat miercuri de 20minutes.ch.

Un elveţian tânăr din doi se simte obosit în timpul săptămânii, conform studiului realizat de cercetători de la Înalta Şcoală pentru Ştiinţe Aplicate din Zurich (ZHAW). Chiar dacă incriminate sunt în primul rând petrecerile şi jocurile, şi telefonul mobil poate fi dăunător pentru calitatea somnului.

Cum mijloacele electronice sunt utilizate adesea de tineri înainte să se culce, cercetătorii elveţieni au vrut să afle dacă acest lucru influenţează somnul şi odihna l această categorie de populaţie, a arătat instituţia din Zurich miercuri, într-un comunicat.

Rezultatele arată că majoritatea persoanelor intervievate, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, dorm destul, adică opt ore pe noapte, şi că durata somnului scade odată cu vârsta. Totuşi, jumătate din tineri nu se simt suficient de odihniţi în timpul săptămânii, indiferent de vârstă. Factorii identificaţi drept dăunători somnului sunt petrecerile, jocurile video, trimiterea de fotografii sau de filme pe smartphone sau folosirea telefonului mobil ca ceas deşteptător.

Tendinţa tinerilor de a folosi aparate mobile joacă astfel un rol determinant în apariţia unor probleme cu somnul, lumina albastră a ecranelor întârziind secreţia de melatonină, „hormonul somnului”.

În schimb, alte activităţi pot avea efecte pozitive asupra somnului la tineri. O activitate în familie sau lectura unei cărţi, mai degrabă decât mesaje pe WhatsApp, înainte de culcare pot face ca tinerii să se simtă mai odihniţi a doua zi.

Prin urmare, cercetătorii de la ZHAW recomandă lipsa telefonului mobil din dormitor şi reducerea timpului petrecut cu jocuri video. Cu o oră înainte de culcare, este bine să se stea departe de orice ecran. Pentru a beneficia de un somn liniştit, se recomandă stingerea aparatelor mobile sau punerea lor în modul „avion”. Cercetătorii îi mai sfătuiesc pe tineri să se trezească cu un ceas deşteptător în locul telefonului mobil.

La comanda Swisscom, ZHAW efectuează din doi în doi ani un sondaj în rândul a 1.000 de tineri între 12 şi 19 ani din toată Elveţia, având ca temă comportamentul lor faţă de media, încheie 20minutes.ch. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata