Temperaturile vor creşte cu 2,7 grade în 2100, depășind limita prevăzută de 2 grade Celsius

Promisiunile de reducere a emisiilor propuse de 147 de țări pentru acordul de luptă împotriva schimbărilor climatice, care se prevede să fie adoptat la Conferința internațională asupra climei de la Paris (COP21) ONU, presupun o creștere a temperaturii planetei cu 2,7 grade Celsius în anul 2100, cifră care depășește limita de 2 grade Celsius față de era preindustrială, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut de secretara Convenției Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (CMNUCC), Christiana Figueres, la o conferință de presă, via internet, cu o zi înainte de publicarea, vineri, a raportului de sinteză elaborat de departament pentru a arăta promisiunile prezentate de țări.

Convenția a calculat care va fi efectul adăugat al tuturor acestor contribuții naționale pentru a soluționa problema încălzirii globale (Intended Nationally Determined Contribution, INDC) iar rezultatul este că, atunci când se va aplica viitorul acord de la Paris începând din 2020, va avea loc o reducere anuală a emisiilor de 4 gigatone (gt).

Presupunând că țările nu își vor multiplica angajamentele de combatere a încălzirii față de cele actuale preconizate până în 2030, iar reducerile anuale de 4 gt vor fi menținute până la sfârșitul secolului, „ne vom afla într-un scenariu în care temperatura planetei va fi în 2100 cu 2,7 grade mai mare decât la nivelul erei preindustriale”, a subliniat Figueres.

„Este oare suficient?”, s-a întrebat retoric Figueres în discuția sa cu mass-media, răspunzând apoi „nu”. „Știința ne cere să ne situăm sub 2 grade” Celsius pentru ca impactul schimbărilor climatice să nu fie catastrofal. Totuși, ea a subliniat că aceste date arată că „suntem pe drumul cel bun, știm cum să acționăm și putem pune toate condițiile pentru a implementa angajamentele și a avansa pe o cale și mai bună”.

Ea s-a declarat mulțumită de „cantitatea și rigurozitatea” angajamentelor primite privind reducerea emisiilor: 147 de țări până la data propusă de ONU (la 1 octombrie), 155 în prezent, între care se află totalitatea țărilor industrializate și peste 100 de țări în curs dezvoltare. Angajamentele sunt luate de țările responsabile de peste 90 % din emisiile mondiale, „iar fără acestea ne-am fi îndreptat spre o creștere a temperaturii cu 4-5 grade comparativ cu nivelul erei preindustriale”, a avertizat ea.

Întrebată dacă summitul de la Paris va fi ultima speranță pentru a salva clima, Figueres a subliniat că „va fi ultima oportunitate pentru a fixa ruta reducerii emisiilor care să permită adaptarea la impactul schimbărilor climatice la costuri manevrabile”. Ea a reamintit că la Paris vor fi prezenți președintele SUA, Barak Obama, și omologii săi chinez și indian, pentru a participa la Conferința internațională asupra climei de la Paris (COP21), organizată sub egida ONU, care își va deschide lucrările la 30 noiembrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata