Un bun periaj al dinţilor contribuie la protecţia arterelor

Un studiu realizat de specialişti de la Universitatea Columbia (New York) confirmă legătura dintre sănătatea buco-dentară şi cea a arterelor. A fost vizată ateroscleroza (acumularea de depozite pe pereţii interiori ai vaselor de sânge, cu obstrucţia progresivă a circulaţiei sanguine şi riscul formării de cheaguri), scrie passionsante.be.

Printre consecinţele dramatice ale acestui fenomen se numără infarctul şi accidentul vascular cerebral (AVC). Specialiştii americani menţionaţi arată că boala parodontală (care afectează ţesuturile de susţinere a dinţilor) şi cea cardiovasculară sunt legate între ele. Timp de trei ani, ei au observat un grup de circa 500 de adulţi care sufereau de o afecţiune parodontală (gingivită, parodontită, etc.). La intervale regulate au fost prelevate eşantioane de placă dentară (depunere lipicioasă şi albicioasă pe suprafaţa dinţilor şi gingiilor care se află la originea tuturor afecţiunilor ţesuturilor parodontale, constituind şi principala cauza a cariilor. Cercetătorii s-au ocupat şi de evoluţia aterosclerozei.

Rezultatele au arătat că îmbunătăţirea sănătăţii buco-dentare este asociată cu o ameliorare evidentă în ceea ce priveşte îngustarea arterelor, chiar după ce s-au luat în considerare factori de risc printre care indicele de masă corporală (IMC), fumatul, nivelul de colesterol sau diabetul.

Specialiştii explică această asociere prin faptul că bacteriile de pe placa dentară pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei în mai multe feluri, îndeosebi printr-un proces inflamator în cascadă. Ei arată că grija faţă de igiena buco-dentară duce la păstrarea nu numai a dinţilor, ci acţionează la distanţă şi asupra arterelor, încheie passionsante.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata