Un robot efectuează singur, în premieră, operaţii pe ţesuturi moi

Un robot autonom a reuşit să reconecteze, sub supravegherea unui chirurg, două părţi ale intestinului unui porc, un progres în chirurgia delicată a ţesuturilor moi ale organismului la care complicaţiile sunt mari, informează joi, 5 mai, agenţia France Presse.

Acest nou robot, numit „Smart Tissue Autonomous Robot” (STAR), nu înlocuieşte, cu toate acestea, chirurgii specialişti, dar le oferă un instrument capabil de o mai mare precizie pentru a face în special suturi, au explicat cercetătorii care au publicat rezultatele activităţii lor în revista „Science Translational Medicine”.

Aceasta demonstrează că robotul STAR a depăşit priceperea şi precizia chirurgilor, precum şi a unui instrument robotic deja comercializat, numit „Vinci Surgical System„, în ceea ce priveşte coaserea a două părţi ale intestinului de porc. De precizat că robotul „Vinci” este manipulat manual de către chirurg.

„Prin eliminarea intervenţiei umane, roboţii autonomi pot reduce potenţial complicaţiile şi pot ameliora siguranţa şi eficienţa intervenţiilor chirurgicale asupra ţesuturilor moi. Aceasta se referă la aproximativ 45 de milioane de persoane anual în SUA”, au estimat chirurgii.

Potrivit unui studiu publicat marţi, erorile medicale, în special în spitale, sunt a treia cauză de deces în această ţară.

„Scopul nu este acela de a înlocui chirurgii, ci de a le oferi instrumente cum ar fi STAR, care fac procedura mai inteligentă, putând asigura rezultate mai bune pentru pacienţi”, a remarcat dr. Peter Kim, profesor de chirurgie la facultatea de Medicina de la Universitatea George Washington într-o conferinţă de presă telefonică. Acesta este unul dintre coautorii acestui sistem.

„Este precum regulatorul de viteză al unei maşini sau ca sistemele autonome de oprire a vehiculului în faţa unui obstacol: permite reducerea numărului de accidente şi decese”, a spus el. „Este aceeaşi logică care se aplică în tehnologia robotică chirurgicală”, a explicat specialistul.

Asistenţa robotizată în chirurgie depinde actualmente de chirurg, care controlează manual instrumentarul, iar rezultatele variază potrivit experienţei sale şi nivelului său de pregătire.

Chirurgia robotică a înregistrat progrese până acum în special în cazul intervenţiilor asupra oaselor, pe care, de exemplu, le secţionează cu mare precizie, dar nu şi pe ţesuturile moi, care sunt maleabile şi, prin urmare, imprevizibile.

Echipat cu un braţ robotic şi cu instrumente chirurgicale, STAR combină tehnologii inteligente de imagistică şi marcaje fluorescente pentru a naviga şi a se adapta la complexitatea ţesuturilor moi, au explicat oamenii de ştiinţă.

Sub supraveghere umană, robotul chirurgical STAR s-a dovedit superior tuturor celorlalte abordări pentru a face suturi şi a reconecta segmente de intestin la mai mulţi porci, o procedură numită entero-anastomoză. Toate animalele au supravieţuit fără complicaţii.

Această procedură este comună, de exemplu, pentru eliminarea unor tumori canceroase ale colonului sau pentru tratarea ocluziilor şi reataşarea celor două secţiuni intestinale.

Mai mult de un milion de entero-anastomoze sunt efectuate anual în SUA. De asemenea, acelaşi tip de operaţii sunt efectuate în domeniile urologiei şi ginecologiei.

Până la 30 la sută dintre anastomozele intestinale înregistrează complicaţii cum ar fi scurgerile sau blocajele, potrivit cercetătorilor.

Aceştia au subliniat faptul că chirurgii au monitorizat foarte atent robotul STAR în timpul tuturor intervenţiilor într-o manieră care ar fi putut permite oprirea imediată în caz de defecţiune.

Cercetătorii estimează că STAR nu va fi probabil autorizat la comercializare, de către agenţia pentru medicamente din SUA (Food and Drug Administration, FDA) timp de mai mulţi ani, deoarece este nevoie ca în prealabil să fie efectuate studii clinice pentru a avea siguranţa că robotul nu prezintă niciun risc pentru oameni, mai precizează agenţia France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: engadget.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata