Un satelit al ESA confirmă ”evaporarea completă” a unui mare lac din Bolivia

Lacul Poopo, al doilea ca mărime din Bolivia după lacul Titicaca, ”s-a evaporat complet”, a confirmat luni Agenția Spațială Europeană (ESA) pe baza imaginilor transmise de minisatelitul său Proba-V, care monitorizează suprafața Terrei.

Trei fotografii elocvente — captate în 27 aprilie 2014, 20 iulie 2015 şi 22 ianuarie 2016 — pun în evidență procesul de dispariție a acestui lac situat într-o depresiune a podişului înalt din Bolivia. Cu o adâncime de trei metri, lacul avea o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați, mai mare decât aceea a Insulei franceze Reunion, se menționează pe pagina de internet a ESA, preluată de EFE.

Adâncimea relativ mică a Lacului Poopo, coroborată cu ariditatea zonei care îl înconjoară, arată că el este ”extrem, de sensibil la fluctuațiile climei”, apreciază specialiştii. Secarea lacului pare să aibă legătură şi cu folosirea surselor sale de alimentare cu apă în minerit şi agricultură, mai ales în contextul secetei prelungite, provocate de fenomenul El Nino şi de schimbările climatice.

Evaporarea totală a lacului, recunoscută oficial în decembrie 2015 de guvernul bolivian, nu a fost o premieră, ultima dată când s-a înregistrat această situație fiind în 1994.

”Există însă temerea că reumplerea Lacului Poopo va dura foarte mult, în ideea că acest lucru se va întâmpla”, afirmă ESA.

Guvernul Boliviei a declarat, la sfârşitul anului trecut, că dispariția lacului constituie un dezastru național, ceea ce a permis deblocarea de fonduri şi mijloace pentru reducerea consecințelor acestei catastrofe. Lacul Poopo este un loc de popas pentru păsările migratoare şi o sursă de apă pentru unele specii de animale în pericol de dispariție, precum puma andină, iar pentru salvarea lui ar fi nevoie de aproximativ 114 milioane de dolari, aminteşte EFE.

Între timp însă, pescarii locali au rămas fără posibilitatea de a-şi câştiga existența, iar ecosistemul lacului a devenit extrem de vulnerabil, a subliniat ESA.

Lansat în 7 mai 2013, Proba-V este un minisatelit al ESA care are ca obiectiv monitorizarea solului şi vegetației de pe întreaga planetă şi despre care se pot afla mai multe informații la adresa . (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata