Una din trei persoane prezintă intoleranţă la cosmetice

Una din trei persoane prezintă intoleranță la cosmetice, susține Leopoldo Borrego, membru al Academiei Spaniole de Dermatologie (AEDV), informează marți agenția de știri Europa Press.

Practic, toate produsele cosmetice pot irita pielea, a afirmat specialistul, atrăgând atenția că termenul „natural” cu care sunt prezentate multe dintre aceste substanțe nu este echivalent cu inofensiv și că amestecurile din extraes de plante sunt „foarte complexe” din punct de vedere chimic.

Printre patologiile cele mai comune ale pielii cauzate de cosmetice se află dermatitele iritative, care se vindecă dacă se renunță la utilizarea produsului care a produs iritația. În caz contrar, iritația poate deveni cronică și poate genera inclusiv leziuni cutanate. Există și cazuri în care pacientul încearcă să se trateze singur și nu face decât să-și agraveze afecțiunea dermatologică.

O cauză destul de răspândită a intoleranței la cosmetice este alergia la unul sau mai mulți componenți ai produsului, precum parfumul folosit în aproape toate cosmeticele. Alte substanțe care provoacă alergii sunt conservanții și metilisotiazolinona (MI), un compus chimic care se folosește și la produsele de curățenie casnică.

Cosmeticele care conțin alcool sau acizi, chiar și în cantitate mică, pot provoca dermatite iritative cronice pe care pacientul nu le pune întotdeauna pe seama unui produs cosmetic. Compuși, precum parabenii și metilisotiazolinona pot provoca reacții alergice unui procent însemnat din populație, susține dermatologul spaniol. El a menționat, totodată, că directivele europene reglementează strict concentrația maximă admisă de astfel de substanțe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata