Unii biomarkeri din sânge pot determina riscul de deces

20

Un studiu realizat de cercetători din Finlanda şi Estonia a stabilit că unii biomarkeri din sânge pot determina riscul de mortalitate pentru persoane care par sănătoase, a relatat miercuri postul finlandez de televiziune YLE, preluat de Xinhua.

Cercetătorii au analizat cu tehnica spectroscopiei mostre de sânge prelevate de la 17.000 de finlandezi şi estoni şi au măsurat 106 biomarkeri pentru a verifica dacă vreunul dintre aceştia poate fi asociat cu riscul de deces.

Biomarkerii sunt molecule biologice prezente în sânge sau alte fluide din organism, precum şi în ţesuturi care pot semnala un proces anormal sau o boală. Nivelul în care este prezent un biomarker anume poate indica riscul unui pacient de a face o boală sau răspunsul probabil la un tratament, explică Xinhua.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care prezintă în sânge niveluri ridicate din patru biomarkeri – albumina plasmatică, glicoproteina acidă afla-1, lipoproteină VLD (de densitate foarte scăzută) şi citratul – se confruntă cu un risc semnificativ sporit de a muri în următorii cinci ani.

„Credem că în viitor vor putea fi folosiţi aceşti markeri pentru a-i identifica pe acei oameni care aparent sunt sănătoşi, dar de fapt suferă de afecţiuni grave, şi pentru a-i ghida către tratamentul potrivit”, a afirmat dr. Johannes Kettunen, de la Universitatea Helsinki.

Totuşi, este nevoie de studii suplimentare pentru ca noile descoperiri să fie aplicate în practicile clinice, a adăugat acesta.

La studiu au mai participat cercetători de la Institutul de medicină moleculară al Finlandei, Institutul naţional finlandez pentru sănătate, Universitatea Oulu, Universitatea Finlandei de Est şi Centrul pentru studiul genomului din Estonia(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata