Uniunea Astronomică Internaţională a decis: Un sistem planetar se va numi Cervantes

Sistemul planetar Âľ Arae a fost rebotezat, astfel încât, începând de marți, 15 decembrie, astrul său central poartă numele Cervantes, iar planetele care gravitează în jurul acestuia amintesc de unele dintre personajele marelui scriitor spaniol: Quijote, Rocinante, Sancho și Dulcinea, transmite EFE.

Decizia a fost luată de entitatea abilitată să denumească obiectele cerești, Uniunea Astronomică Internațională, la finalul unei consultări publice, NameExoWorlds, realizate pentru a boteza sistemele planetare descoperite în ultimii ani.

Numele de Cervantes a fost propus și promovat de Societatea Spaniolă de Astronomie și de Planetariumul din Pamplona (nordul Spaniei) și a primit 38.000 de voturi, devansând alte șase sugestii venite din patru țări (Portugalia, Italia, Columbia și Japonia). Opțiunile s-au exprimat pe internet, în intervalul 12 august-31 octombrie.

Sistemul planetar denumit științific Âľ Arae este situat la 49,8 ani lumină de constelația Altarului (Ara).

NameExoWorlds a fost prima ocazie în care publicul larg a putut lua parte la denumirea unor aștri și exoplanete și s-a bucurat de un remarcabil succes. În total, s-au formulat 274 de propuneri venite de la organizații astronomice din 45 de state și s-au primit peste 500.000 de voturi din 182 de țări. Cea mai mare rată de participare la sufragiu a fost în India, SUA și Spania(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata