Unul din trei cazuri de Alzheimer poate fi prevenit

Unul din trei cazuri de Alzheimer la nivel mondial poate fi prevenit, principalii factori de risc pentru această maladie fiind lipsa de activitate fizică, fumatul, depresia și nivelul scăzut de educație, potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea Cambridge, publicate în The Lancet Neurology, relatează BBC.

Studiul anterior, din 2011, estimase ca unul din două cazuri pot fi prevenite, însă noua cercetare a luat în considerare și interferențele între factorii de risc, precizează sursa citată.

Cercetătorii britanici consideră că vârsta continuă să rămână cel mai mare factor de risc.

Echipa de cercetători a analizat baza de date cu cazuistică în acest domeniu luând în calcul principalii șapte factori de risc care duc la Alzheimer: diabetul, hipertensiunea și obezitatea începând de la vârsta de mijloc, inactivitatea fizică, depresia, fumatul și nivelul scăzut de educație. Ei și-au dat seama că o treime din cazurile de Alzheimer pot fi asociate cu factorii stilului de viață, care ar putea fi modificați, cum sunt de pildă lipsa de exercițiu fizic și fumatul.

Cercetătorii au examinat dacă reducerea acțiunii acestor factori de risc ar putea influența numărul viitoarelor cazuri de Alzheimer, mai scrie BBC.

Ei au descoperit că, prin reducerea fiecărui factor de risc cu 10%, aproape nouă milioane de cazuri ar putea fi prevenite până în anul 2050.

În Marea Britanie, reducerea cu 10% a factorilor de risc ar putea diminua cu 8,8% numărul cazurilor, aceasta însemnând cu 200.000 de cazuri mai puțin până în anul 2050, au calculat cercetătorii.

Estimările actuale sugerează că mai mult de 106 milioane de oameni din întreaga lume vor fi depistați cu maladia Alzheimer până în 2050, de trei ori mai mult decât în anul 2010.

Profesorul Carol Brayne, de la Institutul de Sănătate Publică de la Universitatea Cambridge, a declarat: „Deși nu există nici o cale de a trata demența, am putea fi capabili să luăm măsuri pentru reducerea riscului de a dezvolta demența la vârste înaintate”. „Știm care sunt mulți dintre acești factori și că ei sunt adesea legați între ei”, a spus expertul, precizând că pur și simplu abandonând inactivitatea fizică, de exemplu, vom putea reduce nivelul obezității, hipertensiunea și diabetul și vom putea preveni astfel dezvoltarea demenței la unele persoane.

Dr. Simon Ridley, director de cercetare la organizația de caritate Alzheimer’s Research UK, a declarat că există încă multe de descoperit în legătură cu această boală, precizând că nu sunt înțelese pe deplin mecanismele din spatele modului în care acești factori pot duce la debutul maladiei.

El a mai spus că mai mult de 820.000 de britanici suferă de demență, iar o îmbătrânire a populației va duce la o creștere rapidă a numărului celor afectați.

Potrivit studiului, proporția cea mai mare mare de cazuri de Alzheimer din SUA, Marea Britanie și restul Europei poate fi atribuită lipsei de activitate fizică în condițiile în care o treime din populația adultă din aceste țări sunt inactive fizic.

Lipsa de activitate fizică este de asemenea legată de riscuri crescute pentru alte probleme de sănătate, cum sunt cancerul și bolile cardiovasculare, mai scrie BBC. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata