Vârstnicii uşor supraponderali trăiesc mai mult

Un studiu recent încearcă să demonstreze că recomandările generale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privitoare la indicele de masă corporală (IMC) nu ar fi valabile şi pentru persoanele vârstnice.

Peste 65 de ani, nu cei mai slabi trăiesc cel mai mult, scrie metronews.fr. Greutatea ideală a vârstnicilor ar fi astfel mai mare decât ceea ce se consideră în prezent a fi norma.

S-a arătat mereu că greutatea în exces este nefastă pentru sănătate şi, prin urmare, pentru speranţa de viaţă. Însă noul studiu sugerează că o greutate în plus ar putea fi benefică la cei care au peste 65 de ani şi numai dacă este vorba de câteva kilograme. Cercetători de la Universitatea din Deakin (Australia) explică în revista American Journal of Clinical Nutrition că vârstnicii cu un IMC uşor mai mare decât recomandările oficiale ar trăi mai mult.

Potrivit OMS, IMC-ul de referinţă pentru persoanele în vârstă este cuprins între 18,5 şi 25. După ce au analizat studii realizate între 1990 şi 2013 pe 200.000 de persoane, cercetătorii au constatat că riscul de mortalitate creşte cu 12% când IMC este de 21-22 şi cu 19% când se cifrează la 20-20,9. Și la persoanele cu un IMC mai mare de 33 — considerate obeze—, riscurile cresc cu 8%.

Numai cei cu un IMC de 27,5 — indice apreciat ca prea ridicat de OMS — prezintă un risc de mortalitate mai scăzut. ‘A venit timpul să adaptăm recomandările de nutriţie adresate persoanelor în vârstă’, spune într-un comunicat Caryl Nowson, autorul principal al studiului. ‘Rezultatele noastre arată că, după 65 de ani, cei care au un IMC cuprins între 23 şi 33 trăiesc cel mai mult’, adaugă ea.

În loc să se concentreze pe pierderea în greutate, cercetătorii recomandă vârstnicilor să mănânce ce şi cât doresc, dar să fie activi. ‘Să fii supraponderal în funcţie de criteriile OMS nu este neapărat sinonim cu mortalitate crescută’, încheie Caryl Nowson. Ea aminteşte totuşi şi importanţa unei alimentaţii echilibrate, fiindcă şi alte criterii, în afară de IMC, sunt luate în considerare când este vorba despre sănătate. La persoanele supraponderale se constată un număr mai mare de probleme cardiovasculare şi riscuri de cancer, încheie metronews.fr. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica cel vechi spune

    Arma statisticii este de multe ori inselatoare. Asa asitam destul de frecvent in ultimul timp si la alte rasturnari de situatii. Acuma constatam ca nu este chiar asa de rau sa fii supraponderal, desi aproape un secol ni s-a spus ca idealul este IMC 25. Acum este bine sa mancam un ou, dupa ce un timp ne-a fost impuiat capul ca daca mancam un ou – murim, etc., etc.. Sau grasimile saturate. Dar a facut cineva un studiu privind circonferinta ideala a taliei pentru longevitate? Si aici avem niste limite (102 cm. la barbati mi se pare). Poate ne trezim cu alte concluzii care sa rastoarne inca o data recomandarile!? A considera un efect (longevitatea) ca avand o singura cauza (IMC in acest caz) cred ca este cel putin riscant. Mai ales ca IMC-ul este controversat ca norma!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata