Venus, Marte şi Jupiter se află într-o conjuncţie planetară rară în această săptămână

Planetele Venus, Marte și Jupiter pot fi văzute împreună în această săptămână, formând o rară conjuncție planetară în trei, conform BBC.

Conjuncția planetară, în astronomie și astrologie, este momentul apropierii maxime, ca poziție aparentă pe sfera cerească, a două corpuri cerești. Această conjuncție este rară pentru că se produce între trei planete.

Venus, Marte și Jupiter sunt vizibile cel mai bine înainte de răsăritul Soarelui și vor forma joi un elegant triunghi pe cer. Un astfel de fenomen de apropiere aparentă între cele trei planete se va repeta în ianuarie 2021. Cele trei planete pot fi urmărite cu ochiul liber, spre est. Binoclurile sau telescoapele de apartament pot fi folosite pentru a urmări această conjuncție planetară în detaliu.

Cele trei planete sunt vizibile din orice regiune a Pământului, atât timp cât cerul este senin. Această conjuncție planetară este vizibilă din noaptea de 23 spre 24 octombrie și va putea fi urmărită până la sfârșitul acestei săptămâni, conform astronomului Affelia Wibisono, de la Observatorul Regal din Greenwich.

În cursul zilelor de miercuri și joi, Venus, care este mai apropiată de Pământ, trece prin dreptul lui Jupiter și „o ajunge din urmă” pe Marte pe cer, cele trei planete formând un triunghi aplatizat, cu planeta Venus aflată aproape exact între celelalte două planete.

Această conjuncție planetară este specială și pentru faptul că planetele pot fi văzute cu ochiul liber, conform Affeliei Wibisono. O conjuncție similară a planetelor mai îndepărtate, Uranus, Neptun și Saturn, nu ar putea fi văzută fără echipamente optice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata