4 din 10 IMM-uri din HoReCa și din comerțul cu amănuntul declară că nu sunt pregătite pentru crize globale

301

 

 Operatorul de livrări Glovo, împreună cu compania de cercetare Ipsos, a realizat la sfârșitul anului 2022 un studiu de piață la care au participat 304 respondenți: antreprenori, manageri de achiziții, factori de decizie din IMM-uri din industria restaurantelor și a comerțului cu amănuntul din România.

Tehnologia, partener de încredere pentru IMM-urile din România

Analiza arată că IMM-urile românești din industriile cercetate sunt din ce în ce mai deschise la noile tehnologii, iar potrivit datelor, jumătate dintre acestea se declară “early adopters” atunci când vine vorba de soluții inovatoare. 59% dintre IMM-urile intervievate sunt încrezătoare că un partener tehnologic le va ajuta să rămână competitive pe piață, să inoveze și să se extindă. 3 din 10 companii susțin că se află pe linia de plutire, în timp ce aproape jumătate dintre afacerile care au fost deja digitalizate înainte de 2020 au înregistrat o creștere lentă, dar constantă, în ultimii 2-3 ani.

Antreprenorii rămân sceptici atunci când vine vorba de viitor. Aproximativ 40% dintre IMM-urile chestionate se consideră nepregătite pentru viitor, mai ales în contextul crizelor globale, iar pentru a rămâne competitive și relevante doresc să înțeleagă mai bine piața și nevoile în schimbare ale clienților lor și consideră că implicarea unui partener tehnologic este benefică în această direcție.

Jumătate dintre întreprinderile HoReCa și de retail au început să livreze în timpul pandemiei

Contextul pandemic a împins companiile să fie mai atente la mediul digital; 49% dintre întreprinderile participante la studiu au început să lucreze cu parteneri de livrare în timpul pandemiei, iar mai mult de jumătate (57%) dintre reprezentanții acestor companii spun că experiența digitală (livrare la domiciliu) a clienților lor devine mai importantă decât experiența obișnuită de consum în restaurant. În același timp, mai mult de jumătate dintre IMM-uri (52%) susțin că pandemia le-a determinat să asculte mai mult de consumatori.

“Pentru noi, IMM-urile reprezintă cea mai mare parte a portofoliului de parteneri Glovo din România, contribuind decisiv la misiunea Glovo, aceea de a oferi tuturor acces ușor la orice în orașul lor. Din acest motiv, o mare parte din eforturile noastre de expansiune au implicat atragerea și susținerea micilor afaceri locale care sunt atât de importante pentru comunitatea din care fac parte. Studiul realizat în colaborare cu compania de cercetare Ipsos ne oferă o viziune mai clară asupra nevoilor și provocărilor cu care se confruntă aceste afaceri și ne ajută să le sprijinim în domeniile în care au nevoie.”, a declarat Iustinian Belghir, Director General Glovo România și Moldova.

Studiul Ipsos a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie 2022 printr-o metodă mixtă de colectare a datelor (online și telefonic). Eșantionul a inclus un număr total de 304 respondenți: antreprenori, manageri de achiziții și factori de decizie din IMM-uri din industria restaurantelor și a comerțului cu amănuntul din România.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online