A început selecţia candidaţilor pentru şefia DNA şi PÎCCJ

85

În data de 27-12-2022, Ministerul Justiţiei a anunţat că demarează procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

 Ministerul Justiţiei demarează procedura

În contextul informațiilor transmise recent de Ministerul Justiţiei într-un comunicat, se precizează că procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) și procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) urmează să fie finalizată în ziua de 27 februarie 2023.

Astfel, „Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 27 decembrie 2022 – 27 februarie 2023, selecţia procurorilor în vederea formulării către preşedintele României a propunerilor de numire pentru ocuparea următoarelor funcţii vacante de conducere din cadrul parchetelor, respectiv procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, funcţie vacantă începând cu data de 21 februarie 2023 şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, funcţie vacantă începând cu data de 21 februarie 2023”, a transmis Ministerul Justiţiei.

Procurorii pot depune cereri de înscriere până la data de 6 februarie 2023

Concret, procurorii pot depune cereri de înscriere până la data de 6 februarie 2023, ora 12:00.

Astfel, „În perioada 20-23 februarie 2023, procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în faţa ministrului Justiţiei şi a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiţiei din Bucureşti, un interviu constând în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului şi evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează”, a explicat Ministerului Justiţiei.

Iar, după procesul de selecţie, propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM la aceeaşi dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.

În schimb, Ministerul Justiției nu a lansat procedura și pentru DIICOT, care este condus interimar de Oana Pâțu.

După selecția organizată de Ministerul Justiției, ministrul Cătălin Predoiu le va trimite ulterior la CSM pentru un aviz consultativ. Trebuie menționat că decizia finală este a președintelui Klaus Iohannis.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a ignorat, la precedentele numiri avizele negative ale CSM pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu (DIICOT). Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în septembrie 2020, după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online